MKI povukao predlog, Čolaković neće u odbor direktora

Dodajte komentar

Ministar kapitalnih investicija (MKI) Ervin Ibrahimović povukao je predlog o imenovanju Milana Čolakovića za člana borda direktora Montekarga, potvrdilo je Danu više izvora iz Vlade. Ibrahimović je to uradio na jučerašnjoj elektronskoj sjednici Vlade, nakon protivljenja većine ministara u Vladi.

Tokom jučerašnjeg dana, a prije sjednice, prema saznanjima Dana ministar pravde Marko Kovač je poslao ministrima mejl sa dokazom da je protiv Čolakovića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 272 Krivičnog zakonika Crne Gore u kom je Čolaković i saslušan kao osumnjičeni. Predmet je SDT formiralo ove godine.

Elektronska sjednica je, prema našim saznanjima, zakazana zbog druge tačke, ali je predlog o članovima odbora uvršten takođe na dnevni red, zbog skupštine akcionara koja je zakazana za 21. jun.

Predlog je prošao kadrovsku komisiju, ali je na Vladi većina bila protiv toga, pa je Ibrahimović povukao predlog.

MKI sada treba da predloži nove članove za odbor direktora. Moguće je i da MKI to uradi i do današnje redovne sjednice Vlade, ali moraju da prikupe biografiju i izjavu kandidata koji bi zamijenio Čolakovića, koji je bio predložen u ime DPS-a.

Kovač se po pitanju Čolakovića oglasio i na Tviteru.

„Neprihvatljivo je imenovanje bilo kog lica, protiv kog je formiran predmet zbog koruptivnih krivičnih djela, na odgovornu poziciju u državnom preduzeću. Na taj način se šalje pogrešna poruka cjelokupnom društvu i obesmišljava rad pravosudnih institucija na planu gonjenja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela, makar i na nivou osnova sumnje“, napisao je Kovač.

Na njegovu izjavu se nadovezao ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

„Obaveza mi je biti protiv kadrovskog rješenja protiv kojeg je Specijalno tužilaštvo formiralo predmet i saslušalo u svojstvu osumnjičenog. Poštujem prezumpciju nevinosti, ali razmišljam i o lošoj poruci koju bismo takvim imenovanjem poslali“, napisao je Adžić na svom tviter profilu.

Predlog za imenovanje Čolakovića došao je nakon promjene ministra. Isto ministarstvo, dok je na njegovom čelu bio Mladen Bojanić, protiv Čolakovića je podnijelo dvije krivične prijave. Jednu za period dok je bio direktor Željezničke infrastrukture, a drugu dok je bio direktor Montenegro bonusa.

Tadašnje MKI je prijavu protiv Čolakovića podnijelo zbog mogućeg postojanja krivičnih dj e l a zloupotreba ovlašćenja u privredi i višegodišnje lažiranje bilansa Montenegro bonusa. Ta prijava je podnesena u novembru prošle godine. MKI je tada navelo da je došlo do saznanja i sumnji o mogućem postojanju niza krivičnih djela prevarnih radnji, zloupotreba, dijeljenja kredita, stanova i nagrada bez ovlašćenja i višegodišnjeg lažiranja bilansa kompanije. Sporne bilanse Montenegro bonusa potpisao je upravo Čolaković.

Prije ove prijave, u aprilu 2021. godine, predata je prijava zbog sumnji u moguće postojanje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i prevare na štetu Željezničke infrastrukture prilikom novčanog obeštećenja sedam osoba u 2017. godini.

Čolaković je, kako piše u prijavi, obeštetio sa 331 hiljadom eura sedam radnika, iako su izgubili na sudu spor protiv ŽICG. Radnici su isplaćeni na osnovu sporazuma o poravnanju. Sporazume sa radnicima potpisao je Čolaković, radnici su obeštećeni u februaru 2017. godine, a, kako piše, članovi borda navodno nisu bili upoznati da je četiri mjeseca ranije, krajem septembra 2016.godine, donijeta presuda u korist ŽICG. Obeštećenje je dato na osnovu zakupa na neodređeno nikad izgrađenih (fiktivnih) stanova, za dio menadžerske strukture preduzeća.

Ovaj slučaj su u februaru 2017. godine prijavili predstavnici Novog sindikata Željezničke infrastrukture Radojica Bulatović i Dragan Miranović. Specijalno tužilaštvo je počelo da se bavi prijavom, aubrzo je Čolaković, maja 2018. godine, podnio ostavkuu ŽICG. Istog mjeseca je izabran za izvršnog direktora državne kompanije Montenegro bonus.

Zakonom predviđene kazne do deset godina

Članom 272 Krivičnog zakonika propisano je da odgovorno lice u privrednom društvu, drugom subjektu privrednog poslovanja ili drugom pravnom licu, koje zloupotrebom svog položaja ili povjerenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, prekoračenjem granica svog ovlašćenja ili nevršenjem svoje dužnosti pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist ili drugom nanese imovinsku štetu, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Zatim je propisano i da se kaznom iz stava 1 ovog člana kazni i ko, u namjeri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, prisvoji novac, hartije od vrijednosti ili druge pokretne stvari koje su mu povjerene na radu u privrednom društvu, drugom subjektu privrednog poslovanja ili drugom pravnom licu.

Ako je usljed djela iz st. 1 i 2 ovog člana pribavljena imovinska korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina piše u Krivičnom zakoniku

Protiv Čolakovića SDT formiralo predmet zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 272 Krivičnog zakonika Crne Gore i saslušan je u svojstvu osumnjičenog

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *