Turiste u Crnoj Gori očekuju oko 30 odsto veće cijene

Dodajte komentar

“Ako previše podignemo cijene – odbićemo goste, a ako ne – propašćemo”, sumira dilemu turističkih uposlenika na početku ljeta Dalibor Antonioli, koji se decenijama bavi iznajmljivanjem privatnog smještaja u budvanskom Starom gradu, piše Radio Slobodna Evropa.

Ipak, smatra da su poskupljenja turističke ponude neizbježna, jer ih, kako kaže, diktiraju “podivljale cijene”.

– Najjednostavniji primjer: uzmite da operete plahtu i izračunajte koliko vas to sada skuplje košta nakon što su poskupili voda, struja, deterdžent, omekšivač. Narodu se trpeza sve više i više smanjuje, i sa ovakvim cijenama ljudi su ispod egzistencijalnog nivoa – kaže Antonioli.

Iako zvanične statistike nema, poskupljenja su vidljiva na svakom koraku.

Samo u prva tri mjeseca je meso poskupilo 30 do 60 odsto, saopštili su ranije proizvođači.

Kakve su cijene smještaja

Iako su cijene turističke ponude u regionu veće i do 30 posto, domaći izdavaoci su oprezni, pa i ukoliko bude poskupljenja, ono ne bi trebalo da bude drastično, kaže predsjednica Udruženja izdavalaca privatnog smještaja, Branka Džoganović.

– Zadržali smo cijene iz predpandemijske 2019. godine, jer su prihvatljive gostima iz regiona, a pogotovo turistima iz Evrope – kaže Džoganović.

Navodi da su u junu prosječne cijene privatnog smještaja od 10 do 12 eura po osobi, dok će se u špicu sezone biti najmanje 15 do 20 eura.

Iznajmljivanje privatnog apartmana na Budvanskoj rivijeri košta od 30 do 250 eura dnevno, zavisno od kategorije i broja ležaja.

Za one koji biraju hotelski smještaj, noćenje s doručkom treba platiti od 30 eura u objektima sa tri zvjezdice, do 97 eura po osobi u onima sa pet zvjezdica, podaci su Turističke organizacije Budve.

Pošto su gambori, salata od hobotnice?

U restoranima duž Slovenske plaže, najfrekventnijeg šetališta u Budvi, može se doručkovati na samoj plaži za oko četiri eura.

Brza hrana – pizza parče i palačinke koštaju od dva do tri eura, hamburger i giros od tri do četiri eura.

Za one koji za ručak ili večeru preferiraju mediteranski meni, lignje koštaju 11, gambori od 18, a riblji specijaliteti od 40 eura. Riba prve kategorije je od 30 do 65 eura po kilogramu.

Ugostitelji na budvanskom šetalištu kažu da za sada gosti rijetko naručuju najskuplje.

– Ovi prvi gosti su inače plitkog džepa. Ako se tako nastavi – mrka kapa – kaže konobara Mitar iz jednog od restorana na Slovenskoj plaži.

Skuplje je u Starom gradu, tako jedan od hotela nudi razne pašte od 10 eura, rizota od 15, a salatu od hobotnice ili biftek oko 20 eura. Među desertima je kolač od šipka od pet eura, a crnogorska vina su od 28 do 65 eura.

Turisti i domaće stanovništvo – o cijenama različito

Gohar iz Azerbejdžana sa suprugom i dvoje djece je bila u Budvi i prošle godine, i kaže da za smještaj i hranu plaćaju kao lani.

– Cijene su iste, nije skupo, sve je kao prošle godine – kaže Gohar.

Anđa iz Novog Pazara, grada u Srbiji, na odmoru je sa šestogodišnjim sinom.

Uočava mala poskupljenja, ali smatra da su prilagođena predsezoni.

– Mi idemo u restorane brze hrane, i tamo ručak za mene i sina košta oko 35 eura, a prošle godine smo ga plaćali oko 30 eura. To nije preveliko poskupljenje s obzirom na okolnosti – ističe Anđa.

Dvije ruske studentkinje kažu da su cijene prilagođene njihovom budžetu za ljetovanje, ali dodaju da ne mogu priuštiti restorane na prestižnim lokacijama.

– Iako restorani na plaži nisu preskupi, ipak mislim da su precijenjeni – riječi su Nataše iz Moskve.

Prodaja suvenira u Kotoru, 8. avgust 2018. (FOTO: AFP)

Mještani burnije reaguju na talas poskupljenja. Kažu da će u špicu sezone, u julu i avgustu, skočiti cijene ponude turistima, kao lančana reakcija na drastična poskupljenja u Crnoj Gori posljednjih mjeseci.

Senka kao primjer cjenovnog udara navodi ulje.

– Cijena litre ulja je bila euro, a sad je skoro 2,50, znači poskupljenje više od 100 odsto – tvrdi Senka.

– Katastrofa od poskupljenja svaki dan. Taksi me do skora koštao euro i po, a sada je 2,80 eura. Radim u ugostiteljstvu, pa iako do sada nismo dizali cijene, vjerovatno hoćemo, jer skaču cijene mesa, povrća, svega – ističe Marko.

Još jedna godina teškog poslovanja za ugostitelje

Njihova predviđanja dijele i u budvanskom Udruženju ugostitelja.

Navode da je ugostiteljska ponuda u predsezoni skuplja za 10 do 20 odsto, a koliko će rasti u julu i avgustu, kažu, zavisi od dobavljača i stanja na tržištu.

– Cijene su strahovito skočile, nekih namirnica čak i sto posto, i mi smo prinuđeni da ih lančano poskupimo. Kod nas će to biti prosječno pet do deset posto – kaže za Radio Slobodna Evropa ugostitelj Luka Vučković.

Iako bi veći porast cijena bio opravdan, Vučković navodi dva razloga što je on za sada manji u njegovom restoranu.

Prvi, očekuju goste iz regiona, čiji je džep, kako kaže, otanjala pandemija. Drugi – država im je i za ovu sezonu produžila mjeru uvedenu zbog ublažavanja posljedica pandemije, a to je porez od sedam odsto za hranu i bezalkoholno piće.

Ranijih godina taj porez je bio 21 odsto.

– Međutim, u okolnostima rata koji se dešava na tlu Evrope i ekonomskih turbulencija koje izaziva, biće ovo godina teškog poslovanja – zaključuje Vučković.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je ranije saopšteno da je prihod od turizma u prvom kvartalu ove godine bio više od 45 miliona eura, što je skoro na nivou prihoda ostvarenih u istom periodu rekordne 2019. godine.

Crnu Goru je u 2021. godini posjetilo oko 1,7 miliona turista, najviše iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Ukrajine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *