Kostić nudi preko 61 milion za Budvansku rivijeru i Sveti Stefan

Dodajte komentar

Firma MKG propertiz, koja je dio MK grupe, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, objaviće danas prospekt za preuzimanje preostalih akcija “Budvanske rivijere” i “Sveti Stefan” hotela po ukupnoj cijeni od 61,5 miliona eura, potvrđeno je za “Dan” iz više izvora bliskih berzi.

Prospekt za preuzimanje preostalih akcija ovih dvaju državnih preduzeća biće objavljen na osnovu rješenja Komisije za tržište kapitala, a po osnovu Zakona o preuzimanju privrednih društava.

Nakon što je MKG propertiz prije skoro 20 dana postao vlasnik više od 30 odsto akcija “Budvanske rivijere” i “Sveti Stefan hotela”, po zakonu je bio obavezan da ponudi ostalim vlasnicima preuzimanje akcija. MK grupa je tada poveća la udio u oba preduzeća za 3,24 odsto, odnosno 1,51 odsto, a MKG propertiz je postao vlasnik svih akcija koje su do tada bile u vl asništvu AIK banke i Tandekson limiteda. Većinski vlasniku oba preduzeća je država preko nekoliko fondova. U “Sveti Stefan hotelima” Vlada ima 41,6 odsto akcija, MKG propertiz 31,2 odsto, Fond PIO 12,8 odsto, a Zavod za zapošljavanje 4,3 odsto. Država je dakle vlasnik 58,8 odsto, MKG propertiz 31,2 odsto, dok ostatak pripada malim akcionarima. Skoro ista situacija je i u “Budvanskoj rivijeri” gdje MKG propertiz sa Tandekson limitedom, povezanim društvom, sada ima 32,2 odsto, a država takođe 58,8 odsto.

U rješenjima Komisije za tržište kapitala, usvojenim u četvrtak, navedeno je da MKG propertiz za većinski paket akcija “Budvanske rivijere”, odnosno za 67,8 odsto akcija ili 5.498.740 akcija nudi 7,3 eura po dionici, što je ukupno 40,14 miliona eura. MKG propertiz je krajem maja akcije “Budvanske rivijere” kupio po prosječnoj cijeni od 7,35 eura.

Kada su u pitanju “Sveti Stefan” hoteli, MKG propertiz za 68,8 odsto akcija, odnosno 5.576.201 akcija, nudi 3,85 eura po dionici, odnosno 21,45 miliona eura. To je ukupno za obje kompanije ponuda od 61,5 miliona eura.

Ponuda MK grupe će važiti 21 dan od dana objavljivanja prospekta za preuzimanje, odnosno akcionari koji žele da prodaju svoje akcije po ponuđenoj cijeni, moći će to da urade do 5. ili 6. jula.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *