Đurović: Prihodi od turizma skoro na nivou 2019. godine

“Prema podacima NTO na dan 10. jun, u Crnoj Gori boravilo je 42.500 turista, od čega su 41.000 stranaca. U odnosu na isti period prethodne godine, imamo 60 odsto više turista. Ono što je posebno značajno jeste da je prihod od inostranih turista 86 odsto veći nego prošle godine, a skoro 96 odsto je ispunjenost u odnosu na čuvenu 2019. godinu”, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističkih sezona, kojom je predsjedavao.

On je istakao da se ulažu veliki napori u rješavanju problema koji se javljaju u pripremi same turističke sezone i da postoji volja svih aktera da ovu sezonu dočekaju spremniji nego ikad. On je podsjetio da je boravio u zvaničnoj posjeti Srbiji i Bosni i Hercegovini, gdje je, u saradnji sa NTO-om, “realizovana veoma uspješna promocija Crne Gore kao turističke destinacije”.

“Mislim da smo poslali poruke, koje treba da budu karakteristične za Crnu Goru, a to je otvorenost, pružena ruka dobrodošlice svima i želja da budemo dobri domaćini”, kazao je Đurović.

Sekretarka Koordinacionog tijela i Direktorica za razvojne politike u turizmu, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, istakla je da preliminarni podaci opravdavaju velika očekivanja od turističke sezone.

“Mjesta za optimizam ima. Veliki broj gostiju je prisutan u Crnoj Gori, a posebno na primorju. Ipak, da bi sezona bila uspješna neophodno je da efikasno i odgovorno koordiniramo aktivnosti. Saradnja svih članova Koordinacionog tijela, ali i saradnja na niovu privatno-javnog partnerstva je imperativ uspješne realizacije sezone i to je nešto što kroz ove sjednice moramo njegovati”, objasnila je Gardašević-Slavuljica.

Državni sekretar za turizam Damir Davidović naveo je da će rad ovog tijela biti još intenzivniji.

“Polako ulazimo u “visoku sezonu”, koja će sa sobom donijeti i potencijalne izazove, koje, kontinuiranim radom i efikasnom komunikacijom moramo prevazići, a sve u cilju što uspješnije ljetnje turističke sezone”, poručio je Davidović.

Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić kazao je da se od prestojeće turističke sezone može očekivati da bude na visokom nivou.

“Danas imamo 9.000 turista u Herceg Novom, što je negdje oko 170 odsto ostvarenog prometa u odnosu na uporedni period prethodne godine i značajno više nego 2019. godine. Svi hotelski kapaciteti su popunjeni do kraja oktobra i ako uzmemo u obzir ukupan potencijal, očekujem da 2022. prevaziđe rekordnu 2019, a da li će se ovaj moj entuzijazam obistiniti, vidjećemo krajem oktobra”, poručio je Katić.

Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje turističkih sezona donijelo je, kako je saopšteno iz ministarstva ekonomije niz zaključaka koje se odnose na preporuke nadležnim organima na svim nivoima, turističkoj privredi, kojima se želi dati snažan impuls i stvoriti uslovi, koji će turističkim poslanicima pomoći u organizaciji ukupne turističke ponude. Učešće u raspravi na konkretne teme uzeli su predstavnici turističkih opština, ministarstava, Uprave policije, javnih preduzeća, itd

(RTCG)

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.