Cimbaljević: Nova fabrika piletine do kraja godine, zapošljavaće najmanje 50 ljudi

Dokazani proizvođač mesa trebalo bi da počne sa radom do kraja godine u centralnom dijelu Crne Gore, a dnevno će proizvoditi 10 tona piletine, kazao je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivrede nema mnogo prostora da interveniše kada je riječ o cijeni stočne hrane i u narednom periodu mora se naći održiv model koji će obezbijediti kontinuitet u proizvodnji.

Cimbaljević je istakao da ćemo imati domaćeg proizvođača koji će obezbijediti nivo dovoljnosti u sektoru proivodnje mesa.

„To će biti u centralnom dijelu i zapošljavaće preko 50, 60 ljudi na početku, a kasnije će taj broj biti veći“, kazao je on.

Cimbaljević je za RTCG kazao da Ministarstvo poljoprivrede, kada je riječ o cijeni stočne hrane može samo pomoći proizvođače.

„Ono što moram istaći da naša pomoć, zajedno sa subvencijama opština za cijenu mlijeka ide preko 50 odsto, što nije dobro i nije održivo. Mi smo zbog toga dobili i upozorenje od evropskih partnera. U narednom periodu moramo naći održiv model koji će obezbijediti kontinuitet u proizvodnji da naši poljoprivredni proizvođači mogu da žive od onoga što rade“, kazao je on.

Proizvođači koji imaju ekstra klasu mlijeka imaće subvencije od dodatnih tri centa, što znači da će za njih subvencija od Ministarstva biti 17 centi po litru, plus premije od opštine.

„Mi moramo slušati preporuke od Evropske komisije. I kada imamo sredstava moramo ih potrošiti na način što ćemo stimulisati investicije“, kazao je on.

Ističe da je jedini način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima bio da imamo ekstra klasu mlijeka.

„Prosto, u Crnoj Gori moramo pooštriti kriterjume kada je riječ o kvalitetu mlijeka jer u dogovoru sa partnerima iz EU mogli smo pomoći samo one koji imaju ekstra kvalitet“, kazao je on.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji, odrađena je korekcija na najdeficitarnijim biljnim kulturama i premija na žitaricama će biti 500 eura, a na krompiru 400 eura.

„Sve to nije bilo predviđeno Agrobudžetom, već su to nove mjere. Prema informacijama koje imam, isplata će biti nakon septembra“, izjavio je Cimbaljević.

Izvor: RTCG

Check Also

Ekonomski fakultet slavi 63 godine rada; Jocović: Postignuto obavezuje da njegujemo izvrsnost

Ekonomski fakultet u Podgorici Univerziteta Crne Gore danas obilježava 63 godine uspješnog postojanja i rada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.