Turista u Rovinju više nego rekordne 2019. godine, ali potrošnja pada

Dodajte komentar

Izgleda da je tradicionalni hrvatski rekorder u turizmu i ove godine u samom vrhu dolazaka i noćenja.

Sudeći po najnovijim informacijama o turističkom prometu na području Rovinja, od početka godine do 9. juna ostvareno je čak 786.243 noćenja, što je 14 odsto više u odnosu na isti period rekordne i predpandemijske 2019. godine, odnosno 130 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine. Ova su noćenja ostvarena s ukupno 197.162 dolazaka, što je sedam odsto više u odnosu na 2019. godinu, piše Glas Istre.

Kada govorimo o strukturi gostiju, najveći broj noćenja u tom periodu ostvarili su Njemci s 28 odsto, Austrijanci s 18 odsto, domaći gosti sa 16 odsto, Slovenci s 10 odsto i Italijani sa 5 odsto. S druge strane, gledajući na vrstu smještaja, najviše noćenja ostvareno je u hotelima (36 odsto), zatim u kampovima (33 odsto), u privatnom smještaju (18 odsto) i u turističkim naseljima (10 odsto).

Trenutno na području Rovinja boravi više od 25.000 gostiju, najviše iz Njemačke (62 odsto), Austrije (11 odsto) i Hrvatske (4 odsto).

Ni oblačno, kišovito i sparno vrijeme, koje ovih dana prijeti većim dijelom zapadne strane Istre, nije omelo Rovinjce i njihove brojne goste u šetnji gradskim ulicama ili rivom. Takođe, neizostavan dio rovinjskog đira je i uspinjanje do Crkve Sv. Fume i uživanje u panorami.

Međutim, u Rovinju se mogla primijetiti i slaba potrošnja gostiju, barem zasad, što potvrđuju i sami ugostitelji i trgovci. Naime, s jedne strane su kafići poprilično dobro posjećeni, no ne i puni, dok s druge strane slabo rade restorani, bar većina njih. Konobari stoje ispred glavnih ulaza i pokušavaju uhvatiti kakvog gladnog turistu, ali bar zasad relativno bezuspješno.

Malo dalje od same obale, prodavci u glavnoj trgovačkoj ulici Careri takođe nisu sasvim zadovoljni. Čekaju, kažu, one prave ljetne gužve koje ove sezone sigurno neće izostati. Tada će i potrošnja, silom statistike, biti veća. Trenutno se još odmaraju i pune baterije za ostatak obećavajuće sezone.

Žale nam se i ribari, barem njih nekoliko koliko ih je preostalo. Ribarske brodice će se, kažu, uskoro moći nabrojati na prste jedne ruke, a najveći su im problem mnogobrojna jata delfina. Ima ih, kažu, više od 300 i pojedu gotovo svu ribu. I doista, ribar Vlado i njegov kolega pokazuju današnji skromni ulov – tek četiri, pet ugora. U ovo vrijeme love se jastozi, škarpine i tek poneki škarpoć, kažu nam.

Ipak, po čitavom Rovinju, od ulaska u park šumu Punta Corrente pa sve do stare fabrike za preradu ribe Mirna, a pogotovo u centru grada, može se vidjeti i mnogo biciklista, trotineta, školskih ekskurzija, gostiju svih dobi, ali i lokalaca koji koriste zadnju priliku za bezbrižnu šetnju prije pravog ljetnjeg špica. Velikog interesa za brodske ture još nema, pa je tokom prolaska obalom veliki narandžasti brod ukrcao tek osam gostiju. No, i u ovom dijelu rovinjske ponude očekuje se navala, i to uskoro.

U razgovoru s turistima novinari su saznali ono što su mogli i sami da pretpostave. Osim što su im putovanja veoma nedostajala, većina njih je već bila u Rovinju, neki i po nekoliko puta te ga doživljavaju obaveznom destinacijom tokom posjete Hrvatskoj, barem na jedan dan – pri dolasku ili povratku.

Konačno, uzevši u obzir trenutnu situaciju, možemo zaključiti da će, nakon izrazito loše 2020. i nešto bolje 2021. godine, istarski i rovinjski turizam ove godine ponovo procvjetati i dostići, a potencijalno i nadmašiti, stari sjaj iz 2019. godine. Naravno, uzevši u obzir ratno stanje u Ukrajini i veliku ekonomsku nesigurnost i divljanje cijena koje ono sa sobom nosi, rezultati koji će biti ostvareni u ovoj turističkoj sezoni vjerovatno će imati pozitivan učinak na ekonomiju i njen oporavak od koronakrize. Jer, iako je rano govoriti o tome koliko bi sukob u Ukrajini mogao uticati na industriju putovanja, njegove posljedice zasad ipak nisu vidljive.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *