Kostić: Rast cijena spriječiti subvencijama za firme, a ne ograničavanjem cijena

Pod uticajem rata u Ukrajini, na jesen može doći do nestašica prehrambenih proizvoda svuda u svijetu, kazao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić za RTCG i dodao da je bolje spriječiti rast inflacije subvencionisanjem preduzeća, nego ograničavanjem cijena.

Kostić smatra da je ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica trebalo da bude urađeno prije sedam mjeseci.

“Efikasnost određene Vlade se mjeri brzinom njene reakcije. Živimo u svijetu u kom nije bitno da li ste mali ili veliki, već da li ste brzi ili spori”, kazao je on.

Rast cijena na tržištu se ne može zauzdati, ali se može ublažiti, i one bi, po mišljenju Kostića, bile sada manje da se reagovalo na vrijeme.

“Ključna je stvar kako prići obuzdavanju cijena. Nije svejedno da li ćete da odredite gornji nivo cijena, zamrznete cijene ili ćete limitirati trgovačke marže”, kazao je on.

Kostić objašnjava da onog momenta kada krenete da djelujete na tržište i privredu administrativno, tu se apriori čini šteta.

“Ako ograničite rast cijena onda nastaju nestašice, jer oni koji rade taj posao neće da rade po tim cijenama. Time slabite privredu što je dugoročno loše za sve”, kazao je on.

Zato je, kako kaže, bolje djelovati subvencijom preduzećima na cijenu koju bi oni izgubili ograničavanjem cijena.

“Daleko je bolje da država subvencioniše tržišnu cijenu preduzećima, nego da ograničava cijene. Na taj način neće biti nestašica, sive ekonomije i oslabljene privrede”, kazao je on.

Kostić upozorava da o nestašicama, pak, niko ne govori.

“Svima jasno da s jeseni može doći do nestašica prehrambenih proizvoda svuda u svijetu pod uticajem rata u Ukrajini”, istakao je analitičar.

Govoreći o turističkoj sezoni Kostić je istakao da smo u inflacionom periodu.

“Sada bi trebalo mjeriti buduće efekte turizma kroz inflaciona sočiva, jer fizički obim turističkog prometa može biti manji, ali u vrednosnom smislu može biti veći zbog inflacije. To je element koji nas može dovesto u zabludu”, objašnjava ekonomski analitičar.

Smatra da se radovanjem masovnom turizmu “pravimo štetu menadžmentu turističke destinacije Crna Gora”.

“Treba da budemo destinacija koja privlači više platežnu klijentelu, a na taj način ne devastiramo sopstvene resurse. Ako su plaže pretrpane, ako su zagušene saobraćajnice, onda stvaramo negativna iskustva”, istakao je Kostić.

Komentarišući dug Crne Gore, Kostić je kazao da su dugovanja privrede na svjetskom nivou tri puta veća nego što je svjetski BDP.

“Pitanje duga nije problem Crne Gore. Jedini lijek za to je ekonomski rast”, kazao je Kostić.

On objašnjava da dug pravi problem kada su kamate veće od stope rasta države.

“Kod nas je to prethodnih godina bilo dosta sanirano i pod kontrolom, jer je ekonomski rast nadilazio stopu zaduživanja. Ono što nam ide na ruku je što inflacija može dobrim dijelom da otopi dug, jer društveni proizvod raste, a dug ostaje na istom iznosu”, kazao je on.

Izvor: RTCG

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.