Velika OECD ekonomska prognoza: Najteži udarac prertpiće Evropa

Svjetska ekonomija naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posljedice pretrpjeće Evropa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svjetska ekonomija porašće ove godine tri posto, procjenjuje OECD, snizivši prognozu iz decembra za 1,5 procenata.

U 2023. rast bi trebalo blago da uspori, na 2,75 posto, izračunali su u izvještaju objavljenom u srijedu.

Najteži udarac pretrpjeće ekonomije u Evropi, budući da su u najvećoj mjeri izložena ratu kroz uvoz energije i prihvat izbjeglica.

Ekonomija eurozone porašćeove godine 2,6 posto, upola slabije nego u 2021., procjenjuju u OECD-u, a iduće godine aktivno

Inflacija bi ove godine trebalo da dostigne sedam posto i uspori na 4,6 posto u 2023., izračunali su.

Njemačka najslabija

Njemačka ekonomija porašće ove godine 1,9 posto, te 1,7 posto u 2023., budući da će oporavak od koronakrize omesti rat u Ukrajini i embargo na rusku naftu.

Francuskoj prognoziraju 2,4-postotni rast u ovoj godini, koji bi u 2023. trebalo da uspori na 1,4 posto.

Zbog rata talijanski BDP porasće ove godine samo 2,5 posto, nakon 6,6-postotnog skoka u 2021. U idućoj godini usporiće na 1,2 posto.

Španija bi u ovoj godini trebalo da zabilježi stopu rasta od 2,2 posto zbog pojačane neizvjesnosti, visoke inflacije i slabije spoljne potražnje.

Britanski BDP porašće ove godine 3,6 posto i stagnirati u 2023., pokazuju računice OECD-a.

SAD uz rame eurozoni

Američka ekonomija će porasti ove godine 2,5 posto, nakon 5,7-postotnog rasta u 2021., budući da će problemi u snabdijevanju, više cijene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike zakočiti aktivnosti više no što se očekivalo, istakao je OECD.

U 2023. rast bi po njihovim procjenama trebao usporiti na 1,2 posto.

Japan je zakočio talas zaraze omikron varijantom koronavirusa, pa bi ekonomija ove godine trebalo da poraste 1,7 posto i 1,8 posto u 2023.

Zbog pandemijskih ograničenja kineska ekonomija naglo je usporila i ove će godine porasti samo 4,4 posto i potom ubrzati u 2023., uz prognoziranu stopu rasta od 4,9 posto, procjenjuju u OECD-u.

Na indijsku ekonomiju negativno utiče rat u Ukrajini, s obzirom na zavisnost od uvoza energije. Tako bi rast indijskog BDP-a u finansijskoj 2022. trebao usporiti na 6,9 posto, te na 6,2 posto u 2023. godini, prenoi Poslovni.hr.

Rat podržava inflaciju

Ruska invazija na Ukrajinu istovremeno je prigušila nadu da bi povišena inflacija koju su u pandemiji covida 19 podstaknuli poremećaji u snabdijevnju širom svijeta uskoro mogla oslabiti.

Budući da su Rusija i Ukrajina vodeći dobavljači brojnih sirovina, njihove su cijene zbog rata naglo porasle.

Ako se nešto ne poduzme, prijeti velika opasnost krize u snabdijevnju hranom, upozorio je OECD.

 

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.