Sedma sjednica Vlade: EU pomaže zakonitu prodaju zaplijenjenih cigareta, potvrđene putarine za aut-put

Dodajte komentar

Nova, sedma sjednica 43. Vlade Crne Gore počela je u deset časova predloženim izmjenama dnevnog reda.

Sjednica je počela predlogom ministra odbrane Raška Konjevića da se odlučuje i o informaciji o predlogu donacije Ministarstva odbrane Ukrajini, koja ima oznaku tajnosti. I ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je predložio dopunu dnevnog reda tačkom o dopuni liste štićenih ličnosti članovima porodice jedne osobe.

Nakon toga, razmatrana je prva tačka dnevnog reda – usmena informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da su eksperti koji se bave Poglavljem 24 skrenuli pažnju da mogu ponuditi stručnu pomoć u okviru TAIEX misije o zakonskom modelu prodaje zaplijenjenih cigareta u Luci Bar. Navela je i da su tim povodom 6. juna uputili dopis Ministarstvu finansija.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2021. Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je komisija razmotrila ovaj dokument, ali da je potrebno da i ostale institucije odrade svoj posao.

“Državna revizorska institucija će uraditi reviziju završnog računa prošlogodišnjeg budžeta. Nadam se i da će se u predviđenom roku uraditi revizija budžeta”, dodao je on.

Vlada je utvrdila i odluku o naplati putarine na dionici auto-puta Smokovac-Mateševo, potvrđujući ranije najavljene cijene. Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da vozači motora plaćati 1,5 eura, za putnička vozila cijena je 3,5 eura, a za autobuse i kamione 17 eura.

Planirani prihod bi bio preko četiri miliona do kraja ove godine, a od tunela Sozina preko devet miliona.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković tim povodom je zatražio da se razmotri mogućnost mjesečnih karata za auto-put i tunel Sozina onima koji svakodnevno putuju.

“Treba razmotriti i subvenciju poljoprivrednim proizvođačima koji u Crmnici obrađuju zemlju i svakodnevno prolaze kroz Sozinu”, precizirao je ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Ibrahimović je kazao da za takve odluke treba otvoriti javnu raspravu, jer bi se izlaženjem u susret jednom dijelu građana napravila nepravda prema drugim.

Konjević: Hitna promjena organa upravljanja državnih firmi

Vlada je usvojila i informaciju o uvećanju broja zaposlenih i, posljedično, povećanja troškova poslovanja u kompanijama čiji je država vlasnik ili većinski vlasnik. Ibrahimović je kazao i kako je od početka decembra 2020. u Rudniku uglja zaposleno više od 200 ljudi, a u Luci Bar više od 70.

“Imamo informacije da se ovakav trend nastavlja, pa smo predložili određene zaključke”, rekao je on članovima Vlade.

Konjević je kazao da se o ovome raspravljalo na komisijama, te da je dogovoreno da se određeni zaključci koriguju. Naveo je kako je zaposlenost u tim firmama na 31. decembra 2020. već bila uvećana 20 odsto, a trend se nastavio i naredne godine.

“Ovo su katastrofalne odluke za ta privredna društva, a u ime Vlade to rade ljudi koje je prethodna Vlada predložila”, istakao je on.

Predložio je i da se “Ministarstvo kapitalnih investicija hitno pozabavi promjenom članova u organima upravljanja državnih preduzeća u kojima je došlo do enormnog rasta zaposlenih koji se na bilo koji način može ekonomski opravdati”. Ibrahimović je na to dodao da bi trebalo i pooštriti mjere.

Premijer Abazović je kazao da je “domaćinski odnos u pojedinim preduzećima jedino prema političkim partijama”, te da je to “partijski interes određenih struktura”.

“To je nešto što treba da mijenjamo u kontekstu stvaranja preduzeća koji neće gomilati gubitke i davati još bolje rezultate”, dodao je.

Konjević je predložio i da se izmjene završe do kraja mjeseca.

Razmatrani su i predlozi izmjena zakona o Glavnom gradu (predlagači poslanici: Daliborka Pejović, Miloš Konatar, Dragan Ivanović, Draginja Vuksanović Stanković i Amer Smailović), kao i o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da su pripremili mišljenje da Vlada podrži te predloge, dok je ministar pravde Marko Kovač dodao da “ne treba davati mišljenje na nešto što je suprotno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji” i najavio da će biti protiv zaključaka.

Damjanović je predložio da primjena Zakona počne 1. januara 2023, kako bi se izbjegle spekulacije o tome da je stvaranje nove opštine vezano za predstojeće izbore u Podgorici. No, Konjević je kazao da iz potpisnika koje vidi teško ovaj Zakon može imati neku političku konotaciju.

“Djeluje mi da je napravljena neka vrsta razmišljanja u parlamentarnoj većini da je ovaj Zakon potreban”, dodao je.

Abazović je kazao da ne treba sada da se izlazi van ingerencija, te da ove odluke treba prepustiti parlamentu. I Damjanović je najavio da će izuzeti mišljenje na ovakav predlog Zakona.

“Ako dođu amandmani da rok bude 1. januar 2023. onda sam za inicijativu da Opština Golubovci bude samostalna”, pojasnio je.

Među tačkama dnevnog reda su informacije sa listom imena onih koja su dobila ekonomsko državljanstvo zaključno sa 25. majem ove godine.

Posebno je interesatno što je tek danas na dnevnom redu platforma na osnovu koje je predsjednik Vlade već bio gost Samita inicijative “Otvoreni Balkan” protekla dva dana u Ohridu, te iznos i namjena sredstava koji će iz tekuće budžetske rezerve biti prebačeni na račun Službe Predsjednika Crne Gore.

Tok sjednice moći ćete da pratite putem direktnog video prenosa i na portalu Bankar.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *