Roming između zemalja EU i Zapadnog Balkana biće još jeftiniji

Proces digitalne transformacije postao je imperativ daljeg razvoja svake zemlje, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na panelu “Evropski kodeks elektronskih komunikacija, Direktiva o smanjenju troškova širokopojasnog pristupa i razvoj 5G“, koji se održava u okviru Regionalnog dijaloga EU – Zapadni Balkan, koji se održan u Briselu.

„Digitalni razvoj u Crnoj Gori prepoznat je kao šansa za dugoročni uspjeh i prosperitet cijelog društva. Stoga je vizija Crne Gore da postane zemlja sa najbržim digitalnim razvojem u regionu“, dodao je Đurović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Đurović je kazao da je nakon uspješne implementacije Regionalnog sporazuma o romingu, pokrenut novi proces smanjenja cijena rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana. Kako je ocijenio, ovo predstavlja zahtjevan proces uz zajedničku odgovornost svih zainteresovanih strana koje su uključene, a to su vlade Zapadnog Balkana, mobilni operatori, kao i međunarodni i regionalni partneri, odnosno EK i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

„Sve ove aktivnosti donijeće koristi građanima regiona. U tom smislu, želim da vas obavijestim da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena sprovođenju svih mjera iz Mape puta za snižavanje cijena rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana, jer prepoznaje mnoštvo koristi i vidi je kao jedan od ključnih elemenata u procesu pristupanja Crne Gore EU“, objasnio je ministar.

Kako su mobilne mreže pete generacije jedan od najvažnijih segmenata u izgradnji digitalne ekonomije i digitalnog društva u narednoj dekadi, Đurović je kazao je Crna Gora svjesna značaja 5G tehnologija, te da su aktivnosti za stvaranje uslova za 5G mreže započete unazad par godina. U tom smislu izrađena je, kako se navodi, Studija o strategiji uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori, koja predstvalja vrlo dobru podlogu za kreiranje državne strategije za uvođenje i razvoj 5G mobilnih komunikacionih mreža.

On je dodao da je u decembru 2021. godine Crna Gora usvojila Mapu puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža sa detaljnim akcionim planom za 2022. godinu, što predstavlja prvi korak u kreiranju Strategije za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koja je planirana da bude usvojena do kraja 2022. godine, te da su početkom tekuće godine započete i aktivnosti na pripremi novog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim će se u nacionalno zakonodavstvo transponovati direktiva o Evropskom elektronskom kodu.

„Vlada Crne Gore će u narednom periodu vrijedno raditi na ispunjavanju zakonskih i regulatornih preduslova u okviru snažne međuinstitucionalne saradnje, kako bi se uspješno išlo naprijed sa Mapom puta za smanjenje roming tarifa između zemalja EU i Zapadnog Balkana i doprinijelo još jednom uspjehu i ostvarivanju agende regionalne saradnje. Budućnost cijele regije leži u EU, zato Vlada Crne Gore snažno podržava zajedničke regionalne akcije kojima se ostvaruju konkretni benefiti za građane i privredu“, zaključio je Đurović.

 

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.