Radnici bez dogovora sa Turcima, od Đurovića očekuju da im saopšti cijenu Željezare

Dodajte komentar

Radnici Tosčelika nisu postigli dogovor sa izvršnim direktorom nikšićke Željezare Erkutom Alkajom, a tokom susreta sa ministrom ekonomije i turizma Goranom Đurovićem žele da saznaju ima li potencijalnih kupaca za tu firmu, odnosno po kojoj cijeni se prodaje.

Jedan od radnika koji su pregovarali Ljubiša Đurković kaže da nije zadovoljan, ali i da nije iznenađen stavovima poslodavca.

“Stav izvršnog direktora je kategoričan, ne žele da mijenjaju odluku i žele da otpuste svih 229 zaposlenih u proizvodnji, donosno da ugase taj dio u fabrici. Međutim, i mi smo čvrsti u stavovima. Ne odustajemo od našeg jedinog zahtjeva, a to je da se nastavi proizvodnja”, kaže Đurković.

Direktor Alkaja im je, kako tvrde, saopštio da je sam odlučio da se obustavi proizvodnja zbog čega su metalci negodovali, jer smatraju da se tako važne odluke može donositi jedino po jasnoj procedure na nivou korporativnog upravljanja.

“Tražio sam da nam u pisanoj formi dostavi tu odluku, i je li je donio Upravni odbor Tosjali holdinga iz Turske koji gazduje Željezarom. Direktor je reako da su spremni da prodaju kompaniju, ali i da on nije adresa za te pregovore. Nijesu nam saopštili ni cijenu po kojoj su spremni da prodaju firmu, već su nas uputili da nam to saopšte u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Vjerujem da ćemo tamo nešto više saznati”, kazao je Đurković.

Nijesu željezarci ni očekivali drugačiji ishod pregovora, jer kažu da dobro znaju kakve su se odluke donosile u njihovom kolektivu posljednjih mjeseci.

“Naš cilj je da se nastavi proizvodnja u nikšićkoj Željezari, jer to je preduslov i za reindustrijalizaciju Crne Gore. Vjerujem da će resorni ministar Đurović uz našu kooperativnost uspjeti da sačuva ovaj kolektiv, a mi smo dokazali u minulom periodu da imamo potencijala da stvorimo respektavilnu proizvodnu firmu. Bilježili smo sjajne rezultate i nema razloga da se ne krene stazama uspjeha s nekim novim investitorom”, zaključio je Đurković.

Radnik Ljubiša Đikanović koji je takođe član pregovaračkog tima s poslodavcima iz Turske, ponavlja da već četiri dana ne spavaju, već borave u fabrici.

“Nastavićemo proteste i imamo podršku brojnih sugrađana. Moglo bi se desiti i da ih radikalizujemo s bivšim radnicima još nekih nikšićkih preduzeća. Uzdamo se u razgovor s ministrom Đurovićem i očekujemo da, napokon, saznamo toliko dugo očekivanu cijenu Željezare. Turci duže od godinu pričaju da se prodaje ova firma, ali niko ne zna stvarnu cijenu”, riječi su Đikanovića.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *