Neksan želi da kupi Željezaru – Davidović spreman na pregovore sa Tosyali grupom

Kompanija Neksan, koja je zainteresovana da kupi Željezaru, spremna je da, uz prisustvo predstavnika Vlade, u četvrtak počne direktne pregovore sa turskom Tosyali grupom koja gazduje nekadašnjim nikšićkim gigantom, saopštio je njen vlasnik Miodrag Daka Davidović.

– Ne odustajemo od Željezare, niti šanse da ona bude respektabilna firma – rekao je Vijestima Davidović, koji nije mogao da govori o finansijski aspektima turske ponude.

Davidović je spreman da kupi Željezaru pod istim uslovima pod kojima je kupila turska kompanija Tosyali holding 2012. godine. Oni su tada nekadašnjeg industrijskog giganta kupili za 15,1 miliona eura.

Predstavnici radnika Željezare Tosčelik, koji četiri dana danonoćno borave u krugu fabrike, razgovarali su u ponedjeljak sa menadžmentom u vezi sa svojim zahtjevima da im ne uručuju otkaze i da pokrenu proizvodnju. Predstavnik radnika Ljubiša Đurković rekao je da je sastanak sa izvršnim direktorom Erkutom Alkayom bio kratak.

– Njegova odluka je čvrsta i neće je promijeniti. Poručio sam i da je naš stav čvrst, da mi ne odustajemo od našeg zahtjeva da se proizvodnja pokrene. Tražio sam odluku nadležnog borda i on je rekao da su mu to usmeno rekli. Tražio sam odluku u pisanoj formi, jer ne priznajemo odluku o otpuštanju radnika, koji će provjeriti kod inspekcije – kazao je Đurković.

Prema njegovim riječima, Alkaya je kazao da su vlasnici spremni da prodaju Željezaru, da on nije u pregovaračkom timu, a da su ministra ekonomije Gorana Đurovića upoznali sa cijenom po kojoj namajeravaju da prodaju fabriku.

Član pregovaračkog tima radnika, Ljubiša Đikanović, kazao je da će imati sastanak sa ministrom ekonomije na kome će konačno saznati tu famoznu cijenu po kojoj je vlasnik spreman da proda fabriku.

– Ostajemo ovdje, a imamo najavu da će nam se pridružiti i radnici ostalih propalih preduzeća koji su ostali ili ostaju bez posla – kazao je Đikanović.

Sindikatu je prošle sedmice direktor Tosčelika saopštio da ne namjeravaju da pokreću proizvodnju, kao i da će u naredna tri mjeseca svih 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla, a da će zadržati samo dvadesetak radnika iz uprave.

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.