Deutsche Bank: Investitori se ipak ne klade na recesiju

Neke istaknute figure s Wall Streeta nedavno su upozorile da bi povećanje stope Federalnih rezervi moglo dovesti američku ekonomiju u recesiju. No, prema analitičarima Deutsche Banka, to nije ono što se investitori na berzi trenutno klade.

Stratezi Parag Thatte i Binky Chadha proučili su brojne pokazatelje, uključujući kratke kamate, volumen poziva, raspoloženje i tokove sredstava, između ostalog, i otkrili da mnogi sugerišu da ulagači generalno očekuju da će Fed upravljati svojim ciljem i da neće unišiti rast.

“Iako se usporavanje rasta čini realno”, napisali su, “vrlo malo investitora očekuju recesiju.”

Tim vidi da će S&P 500 završiti godinu na 4.750, otprilike 15% iznad onoga što je bio u ponedjeljak na kraju trgovine.

Kratke kamate, signal opklada na pad cijena dionica, blizu su rekordno niskog nivoa, napisao je par u bilješci od 3. juna. Zapravo, ukupni kratki interes u poređenju s kapitalizacijom berze nije se mnogo pomakao u odnosu na svoje višegodišnje trend pada i nalazi se blizu 20-godišnjih najnižih vrijednosti.

U međuvremenu, obim trgovanja call opcijama naglo je pao s povišenih nivoa buma pandemije, kada je bikovstvo bilo na vrhuncu. No, rekli su da pad, u odnosu na trgovanje put opcijama, ne pokazuje očekivanja kontrakcije. “Omjer put/call sada je u skladu s usporavanjem rasta (ISM u niskim 50-ima), ali ne i recesijom”, rekli su oni.

(SEEbiz)

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.