Gotovina za hitne slučajeve: Evo koliko novca uvijek treba imati kod kuće

Za hitne slučajeve ne biste kod kuće trebali imati samo važne prehrambene proizvode, nego i nešto gotovog novca. Postoji preporuka za tačan iznos po domaćinstvu.

Njemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirala je listu za 10-dnevnu hitnu snabdijevanje koju bi svaki građanin trebao imati kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Novac čuvajte u sefu

Snabdijevanje za hitne slučajeve uključuje svakodnevne namirnice poput vode ili riže, ali i lijekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da bi tebalo da imate “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 eura po domaćinstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod duđeka ili knjiga, piše Fenix-magazin.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitne. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u cijeloj Njemačkoj došlo do problema u kartičnom plaćanju.

Kupci nisu mogli platiti karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti riješen.

Zaliha novca u ratno vrijeme? Mnogi korisnici Facebooka imaju jasno mišljenje

Mnogi korisnici pišu na Facebooku da imaju finansijsku rezervu kod kuće. “Uvijek i apsolutno isključivo plaćam gotovinom na blagajni”, piše jedan korisnik. Druga korisnica dodaje da za takvu mjeru nema nikakve finansijske rezerve. “Ne mogu ostaviti novac od svoje male mirovine”.

Jedan korisnik je kazao: “Nakon dvije godine korone i užasnog povećanja cijena energije, postoje ljudi koji nemaju 500 eura na raspolaganju”. Drugi korisnik navodi da kad plati račune i kupi namirnice ne ostane mu ništa ni na banci, ni u gotovini.

Rasprava o zalihama gotovine za hitne slučajeve još jednom jasno pokazuje koliko je današnja situacija stresna za mnoge potrošače u Njemačkoj.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.