AmCham Montenegro i AmCham Srbija: Saradnjom do rješenja problema nelegalne trgovine

Najbolje prakse u sprovođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom, iskustva javno-privatne saradnje u suzbijanju nelegalne trgovine, te potencijali daljeg razvoja međudržavne saradnje, ključne su poruke trodnevne regionalne Konferencije o suzbijanju nelegalne trgovine u organizacije američkih komora iz Crne Gore i Srbije, koja se danas završava.

Događaj je okupio predstavnike inspekcije, carine, policije i drugih organa u čijoj su nadležnosti suzbijanje nelegalne trgovine i zaštita prava intelektualne svojine, i to iz četiri države – Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Američke privredne komore u regionu blisko sarađuju po velikom broju pitanja, jer su nam zajednički i izazovi, ali i težnje ka boljem poslovnom okruženju. Našim svakodnevnim aktivnostima doprinosimo procesu identifikacije ključnih izazova sa kojima se firme susreću. Koristeći kumulativno znanje naših članica dajemo predloge za unapređenje regulatornog okvira i pružamo podršku dosljednoj implementaciji regulative. Ovakvim zajedničkim projektima nastojimo da pomognemo našim Vladama da budu što uspješnije u nastojanjima da unaprijede vladavinu prava i suzbiju nelegalnu trgovinu”, naglasio je izvršni direktor AmCham-a Montenegro Marko Miročević.

Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Zoran Miljanić istakao je da je rješavanje problema nelegalne trgovine “jedan od prioriteta nove izvršne vlasti”.

“To će se direktno odraziti na finansijsko zdravlje naše države i nova radna mjesta. Drago mi je da je Crna Gora izabrana da bude domaćin ove značajne regionalne konferencije, koja okuplja predstavnike državnih organa iz četiri države i vjerujem da će zaključci ove konferencije doprinijeti operativnim poboljšanjima u borbi protiv nelegalne trgovine i boljoj zaštita prava intelektualne svojine i kod nas i u regionu”, dodao je on.

„Vlada Crne Gore je zauzela stav o nultoj toleranciji prema korupciji i organizovanom kriminalu, a nedavne konkretne akcije to jasno dokazuju. Vjerujem da će i ova konferencija, ali i odlučna politička volja koju ova Vlada ima doprinijeti da u narednom periodu značajno smanjimo nelegalnu trgovinu u Crnoj Gori i doprinesemo njenom smanjenju i u regionu”, zaključio je Miljanić.

„Bolja saradnja između državnih organa kao i država i privrede regiona sa ciljem suzbijanja nelegalne trgovine jedan je od prioriteta ka kreiranju stabilnog poslovnog okruženja neophodnog za uspješnu realizaciju postojećih i privlačenje novih investicija“, naglasila je zamjenica izvršne direktorke AmCham-a Srbija Amalija Pavić.

„Ova konferencija je bila odlična prilika da se razmijene najbolje prakse između nadležnih organa, da se oni povežu i da se istaknu svijetli primjeri saradnje države i privrede, koji daju odlične rezultate. AmCham Srbija i AmCham Montenegro su ponosni na činjenicu da smo, okupljajući nadležne institucije iz regiona, dali zamajac njihovoj bližoj saradnji”, navela je ona.

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.