AmCham Montenegro i AmCham Srbija: Saradnjom do rješenja problema nelegalne trgovine

Dodajte komentar

Najbolje prakse u sprovođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom, iskustva javno-privatne saradnje u suzbijanju nelegalne trgovine, te potencijali daljeg razvoja međudržavne saradnje, ključne su poruke trodnevne regionalne Konferencije o suzbijanju nelegalne trgovine u organizacije američkih komora iz Crne Gore i Srbije, koja se danas završava.

Događaj je okupio predstavnike inspekcije, carine, policije i drugih organa u čijoj su nadležnosti suzbijanje nelegalne trgovine i zaštita prava intelektualne svojine, i to iz četiri države – Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Američke privredne komore u regionu blisko sarađuju po velikom broju pitanja, jer su nam zajednički i izazovi, ali i težnje ka boljem poslovnom okruženju. Našim svakodnevnim aktivnostima doprinosimo procesu identifikacije ključnih izazova sa kojima se firme susreću. Koristeći kumulativno znanje naših članica dajemo predloge za unapređenje regulatornog okvira i pružamo podršku dosljednoj implementaciji regulative. Ovakvim zajedničkim projektima nastojimo da pomognemo našim Vladama da budu što uspješnije u nastojanjima da unaprijede vladavinu prava i suzbiju nelegalnu trgovinu”, naglasio je izvršni direktor AmCham-a Montenegro Marko Miročević.

Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Zoran Miljanić istakao je da je rješavanje problema nelegalne trgovine “jedan od prioriteta nove izvršne vlasti”.

“To će se direktno odraziti na finansijsko zdravlje naše države i nova radna mjesta. Drago mi je da je Crna Gora izabrana da bude domaćin ove značajne regionalne konferencije, koja okuplja predstavnike državnih organa iz četiri države i vjerujem da će zaključci ove konferencije doprinijeti operativnim poboljšanjima u borbi protiv nelegalne trgovine i boljoj zaštita prava intelektualne svojine i kod nas i u regionu”, dodao je on.

„Vlada Crne Gore je zauzela stav o nultoj toleranciji prema korupciji i organizovanom kriminalu, a nedavne konkretne akcije to jasno dokazuju. Vjerujem da će i ova konferencija, ali i odlučna politička volja koju ova Vlada ima doprinijeti da u narednom periodu značajno smanjimo nelegalnu trgovinu u Crnoj Gori i doprinesemo njenom smanjenju i u regionu”, zaključio je Miljanić.

„Bolja saradnja između državnih organa kao i država i privrede regiona sa ciljem suzbijanja nelegalne trgovine jedan je od prioriteta ka kreiranju stabilnog poslovnog okruženja neophodnog za uspješnu realizaciju postojećih i privlačenje novih investicija“, naglasila je zamjenica izvršne direktorke AmCham-a Srbija Amalija Pavić.

„Ova konferencija je bila odlična prilika da se razmijene najbolje prakse između nadležnih organa, da se oni povežu i da se istaknu svijetli primjeri saradnje države i privrede, koji daju odlične rezultate. AmCham Srbija i AmCham Montenegro su ponosni na činjenicu da smo, okupljajući nadležne institucije iz regiona, dali zamajac njihovoj bližoj saradnji”, navela je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *