Spajić, Foto: Gov.me

Spajić: Ostavili smo 300 miliona eura u zlatu i kešu, nema potrebe da se zadužujemo

Vlada se zadužuje po odobrenju, odnosno u sklopu Zakona o budžeta. Jednostavno, mi smo iskoristili to, potpuno je zaduženje bilo zakonito, prošlo je sve procedure. Ako neko ima što da prigovore, tu su tužioci”, rekao je bivši ministar finansija Milojko Spajić.

To zaduženje je, kako je rekao, spasilo Crnu Goru u tom trenutku.

Tvrdi i da je netačan podatak da je 750 miliona potrošeno za tekuću potrošnju: “To je smiješno. Više od 500 miliona iskorišćeno je za vraćanje starih kredita iz vremena DPS-a. Ostavili smo 300 miliona eura vrijednosti u trezoru, keša i zlata”.

Investicije i potrošnju su, kako je rekao, finansirali iz prihoda: “I to je prava istina”.

Ističe da nije protiv zaduživanja ako za to postoje povoljni uslovi na tržištu, kako bi se napravile rezerve za budućnost: “Da sad Crna Gora izađe na tržište da bi kamatna stopa bila 6-7 odsto, zbog neodmjerenih izjava nove vlade”.

Ne postoji, kaže, potreba za zaduživanjem nove vlade.

“Što se zaduživanja tiče, nemam ništa protiv zaduživanja za budućnost, investicije za infrastrukturne projekte”, rekao je Spajić.

Damjanović: Spajić u decembru predlagao zaduženje

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je danas u Skupštini, komentarišući tvrdnje prethodnog ministra finansija Milojka Spajića, da se on ruga crnogorskoj javnosti.

Spajić je prije tri dana kazao da Crnoj Gori ne treba novo zaduženje i rebalans budžeta.

Damjanović je objasnio da je Spajić takve tvrdnje iznio 27. maja ove godine, a da je u decembru prošle, kada je Skupština trebala da usvoji budžet za ovu godinu, podnio i Predlog odluke o zaduženju kojom je tražio 500 miliona eura, “uz 900 miliona eura za prepakovanju duga”

“Koja je razlika onda u stavovima, osim što je to tada govorio aktuelni ministar, a 27. maja je to rekao bivši ministar. To se zove ruganje crnogorskoj javnosti i podilaženjem onom malobrojnom dijelu nedobronamjerne javnosti koja luta po marginama društva”, rekao je Damjanović.

Dodao je da se u međuvremenu desio rat u Ukrajini, energetska kriza, inflacija…

“Nećemo ostvariti 54 miliona eura od zakona koji nisu predloženi Skupštini od prethodne administracije”, naveo je Damjanović u Skupštini..

Tamo se održava sjednica sa temom „Stanje u javnim finansijama Crne Gore” o kojoj će se postavljati pitanja Damjanoviću.

Vijesti

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

One comment

  1. A Spiky, lako ti je da ostavis 300 miliona, kad si se milijardu i po zaduzio. To je k’o kad mangupi dingu kredit da bi imali para da izadju u grad

Leave a Reply

Your email address will not be published.