Nagel: Očekujem višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a

Predsjednik Bundesbanke Joakim Nagel naznačio je da bi Evropska centralna banka (ECB) ove godine trebalo više puta da povećava ključnu kamatnu stopu.

„Na našem sastanku u junu moramo dati jasan signal kuda idemo. S moje današnje tačke gledišta, moramo napraviti prvi korak kamatne stope u julu i pustiti druge da slijede u drugoj polovini godine“, rekao je Nagel u intervjuu za njemački Der Spiegel.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard u ponedjeljak je navela izglede za ukidanje negativnih kamatnih stopa do kraja avgusta. Cilj joj je prva promjena kamatne stope u julu.

Finansijska tržišta tumačila su te izjave kao naznaku prvog povećanja stope od 0,25 postotnih bodova. Od tada su neki članovi Savjeta ECB-a pozvali na veće povećanje stope od 0,5 odsto u julu. Međutim, izgleda da ovaj potez nema većinu u savjetu.

Brojne zapadne centralne banke, uključujući američke Federalne rezerve, već su počele povećavanje kamatnih stopa.

Predsjednik Bundesbanke ne očekuje nagli pad stope inflacije, koja je u Njemačkoj, kao i u eurozoni nedavno iznosila 7,4 odsto.

„Inflacija neće pasti preko noći, može potrajati neko vrijeme. Važno je da su dugoročna inflacijska očekivanja dobro usidrena“, rekao je.

Check Also

Abazović – Brnabić: Radiće se na direktnom platnom prometu između Crne Gore i Srbije

Vlada Crne Gore je spremna da rješava sva otvorena pitanja sa zvaničnim Beogradom jer je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.