Nagel: Očekujem višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a

Dodajte komentar

Predsjednik Bundesbanke Joakim Nagel naznačio je da bi Evropska centralna banka (ECB) ove godine trebalo više puta da povećava ključnu kamatnu stopu.

„Na našem sastanku u junu moramo dati jasan signal kuda idemo. S moje današnje tačke gledišta, moramo napraviti prvi korak kamatne stope u julu i pustiti druge da slijede u drugoj polovini godine“, rekao je Nagel u intervjuu za njemački Der Spiegel.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard u ponedjeljak je navela izglede za ukidanje negativnih kamatnih stopa do kraja avgusta. Cilj joj je prva promjena kamatne stope u julu.

Finansijska tržišta tumačila su te izjave kao naznaku prvog povećanja stope od 0,25 postotnih bodova. Od tada su neki članovi Savjeta ECB-a pozvali na veće povećanje stope od 0,5 odsto u julu. Međutim, izgleda da ovaj potez nema većinu u savjetu.

Brojne zapadne centralne banke, uključujući američke Federalne rezerve, već su počele povećavanje kamatnih stopa.

Predsjednik Bundesbanke ne očekuje nagli pad stope inflacije, koja je u Njemačkoj, kao i u eurozoni nedavno iznosila 7,4 odsto.

„Inflacija neće pasti preko noći, može potrajati neko vrijeme. Važno je da su dugoročna inflacijska očekivanja dobro usidrena“, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *