Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto

Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prethodna procjena pokazala je njegov pad od 1,4 posto, a analitičari su očekivali revidirani pad od 1,3 posto.

Nešto veći pad od očekivanog uslijedio je nakon što je BDP naglo poskočio za 6,9 posto u posljednjem tromjesečju 2021.godine.

U odvojenom izvještaju je američko Ministarstvo rada, nakon što je u prethodnom tjednu izvijestilo o najvećem broju novih zahtjeva za naknade nezaposlenima u SAD-u u posljednja gotovo četiri mjeseca, u četvrtak objavilo da su zahtjevi za naknadama u nedjelji do 21. maja pali više od očekivanog.

Broj novih naknada pao je na 210 hiljada, što je smanjenje za 8.000 u odnosu na nerevidirani nivo od 218 hiljada iz prethodne nedjelje. Ekonomisti su očekivali skromnije smanjenje novih zahtjeva za nezaposlene na 215 hiljada.

U međuvremenu je Ministarstvo rada saopštilo je da je četveronedjeljni prosjek novih naknada porastao na 206.750, što je povećanje za 7.250 u odnosu na prošlonedjeljni nerevidirani prosjek od 199.500 zahtjeva.

(SEEbiz/H)

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.