Rusiji ponovo prijeti bankrot: Dolarski dug želi da servisira u rubljama

Dodajte komentar

Rusija će servisirati svoj dolarski dug u rubljama nakon što joj je zbog sankcija onemogućeno plaćanje u američkoj valuti, a to bi moglo da dovede Moskvu do neizvršenja obaveza. Američkim bankama i pojedincima zabranjeno je da prihvate obveznice ruske vlade od srijede, a u petak dio duga dospijeva na naplatu.

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da će nakon odbijanja američkog trezora da obnovi licencu za servisiranje spoljnog duga, Rusija to platiti u rubljama, prenosi Interfax. „Ovo je izbor Sjedinjenih Američkih Država. One su same zabranile plaćanje u dolarima. Rublja je značajno ojačala i u tom smislu situacija na tržištu je dobra za nas“, rekao je Volodin.

Rusija se suočava sa „vještačkom situacijom koju je stvorila neprijateljska nacija. Imamo novac i spremnost da platimo“, saopštio je ruski ministar finansija Anton Siluanov. Isplate u rubljama će se izvršiti na račune tipa „C“ stranih investitora, kojima će moći da pristupe nakon podnošenja zahtjeva ruskom nacionalnom depozitoriju za poravnanje, objasnilo je Ministarstvo finansija.

Nejasno je, međutim, kako će se taj proces obavljati i da li će investitori na kraju moći da dođu do svog novca. Rusija bi u petak trebalo da plati oko 100 miliona dolara spoljnog duga. Za naredne tri isplate krajem juna, dokumenti o obveznicama takođe ne predviđaju rublju kao alternativnu valutu plaćanja, prenosi Biznis.rs.

Agencija Moody’s saopštila je u aprilu da bi pokušaj Rusije da plati dolarske obveznice u rubljama, a ne u dolarima „smatrao neizvršenjem obaveza“ po isteku grejs perioda od 30 dana. Siluanov je istakao da trenutna situacija „nema ništa zajedničko“ sa 1998. godinom kada Rusija nije imala dovoljno sredstava da plati svoje dugove, pa je proglasila bankrot.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *