Generacija Z kredite ugovara u banci i lično odlazi u trgovinu

Dodajte komentar

Čak 86 odsto pripadnika hrvatskih generacije Z – mladih rođenih između 1997. i 2012 – kredit bi ugovaralo odlaskom u poslovnicu banke, a većina preferira fizičku kupovinu u prodavnici, neki su od rezultata istraživanja predstavljenog na konferenciji Digital Touchpoint.

Na konferenciji u organizaciji kompanija ASEE i Payten, naglasak je bio na digitalnim trendovima u bankarskoj i industriji plaćanja, a predstavljeno je istraživanje odrađeno u saradnji s agencijom Ipsos, sprovedeno u aprilu ove godine na reprezentativnom uzorku od 300 ispitanika.

Kako je istaknuto, generacija Z je ona koji „živi s mobilnim u ruci“, aktivna je na brojnim društvenim mrežama, a ne zna kako je svijet izgledao prije Interneta. U odnosu na prethodnu generaciju, smatraju se pragmatičnijim i ambicioznijim, kao klijenti donose dobro informisane odluke, a politički su progresivniji, uz naglasak na raznolikost.

Rukovodilac odsjeka za razvoj mobilnih aplikacija u ASEE-u Ivan Glazer, koji je predstavio istraživanje, istakao je da su rezultati na neki način „kontroverzni“, odnosno nisu očekivani. Jedan od „začuđujućih“ rezultata je da je tri četvrtine ispitanika bilo u banci više od pet puta. Imidž banke i vrijednosti koje zastupa bitni su samo trećini ispitanih.

„To je u suprotnosti s nekim zapadnjačkim vrijednostima generacije Z“, napomenuo je Glazer.

Takođe, više od 80 odsto ispitanih smatra važnim da ima vlastitu nekretninu, gotovo polovina očekuje da će podići kredit u idućih pet godina, a velika većina njih – 86 odsto, kredit bi ugovorilo ličnim odlaskom u banku.

Većina pripadnika generacije Z, njih 63 odsto, preferira fizičku kupovinu u trgovinama. Takođe, još uvijek koriste gotovinu, čak i tamo gdje nije nužno, a samo trećina Apple Pay i Google Pay.

„Ali, ne treba ih kriviti jer su te usluge došle u Hrvatsku prilično kasno“, dodao je Glazer.

Većina pripadnika generacije Z zna što su kriptovalute, ali ih ne koristi

Pripadnici Z generacije se o finansijama najviše obrazuju putem interneta, kroz razgovor s roditeljima kao i putem društvenih mreža i razgovora s vršnjacima. Velika većina, njih 85 odsto, zarađuje u određenoj mjeri, dok ih 15 odsto isključivo zavisi od finansija roditelja. Takođe, 76 odsto ispitanih koristi mobilno bankarstvo, njih osam odsto internet bankarstvo, a 15 odsto još odlazi u poslovnicu.

Njih 42 odsto je izjavilo da je spremno da plati više za usluge banke ako im se nudi izvrsno digitalno korisničko iskustvo, dok ostalih 58 odsto nije na to spremno.

Nadalje, popusti u pojedinim trgovinama i programi vjernosti u mobilnim bankarskim aplikacijama predstavljaju „odlične funkcionalnosti“ koje bi rado koristilo 78 odsto ispitanih.

„Finansijska revolucija“ koju su donijele kriptovalute i NFT-ovi kod pripadnika generacije Z u Hrvatskoj nije uzela maha, pa ih je tako 76 odsto odgovorilo da zna što su kriptovalute, ali ih ne koristi, dok ih tek tri odsto posjeduje NFT-ove.

Kada je riječ o društvenim mrežama, najpopularniji je Instagram, na kojem najviše vremena provodi 51 odsto ispitanih, a Facebook, koji se danas percipira kao društvena mreža roditelja, baka i djedova, koristi tek petina pripadnika generacije. Tik Tok pak još nije popularan kao u zapadnim zemljama i koristi ga 14 odsto ispitanih, pokazalo je istraživanje.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *