Colombo - glavni grad Šri Lanke

Šri Lanka proživljava neviđenu ekonomsku krizu: Cene goriva skaču skoro 40%

Šri Lanka je danas podigla cijene goriva i transporta u nastojanju da podupre državne finansije i da se izbori s razarajućom ekonomskom krizom.

Ali, to povećanje će, prema ocjeni Rojtersa, bez sumnje pogoršati galopirajuću inflaciju, barem kratkoročno.

Ministar energetike, Kančana Vijesekera, napisao je na Tviteru da će cene benzina biti veće za 20 do 24 posto, dok će cijene dizela porasti za 35-38 procenata. Odluka odmah stupa na snagu.ij

– Vlada je takođe, u skladu sa tim, odobrila reviziju cijena prevoza i drugih usluga – dodao je on.

Vijesekera je naveo i da će ljudima biti preporučeno da rade od kuće “radi smanjenja potrošnje goriva i upravljanja energetskom krizom” i da će zaposleni u javnom sektoru raditi u kanelarisjkom prostoru samo po nalogu šefova ustanova.

Poskupljenja goriva i transporta preliće se na cene hrane i druge robe, kažu ekonomisti. Dodaju, međutim, da je ta mjera neophodna kako bi se popunila ogromna “rupa” u državnim prihodima, pri čemu su saglasni da će ona kratkoročno biti vrlo bolna, prenosi Telegraf Biznis.

Godišnja inflacija u toj ostrvskoj državi porasla je na rekordnih 33,8 odsto u aprilu, sa nivoa od 21,5 posto u martu, prema vladinim podacima objavljenim u ponedjeljak. Šri Lanka proživljava najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti. Akutna nestašica deviza zaustavila je uvoz, zbog čega je zemlja ostala bez goriva, lijekova i trpi nestašicu struje.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.