Počinje Svjetski ekonomiski forum u Davosu

Dodajte komentar

Tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju biće u centru Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji danas počinje.

Skup se vraća se u švajcarsko zimovalište nakon dvije godine, zbog pandemije covida-19. Prošle godine tradicionalni godišnji sastanak održan je online, a varijanta omikron ove godine ga je ponovno odgodila, sa januara na maj.

“Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini”, rekao je osnivač WEF-a Klaus Švab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

U središtu sastanka biće krize: rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominiraće sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka. Pored ostalog, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na lance snabdijevanja, na snabdijevanje energijom i na bezbjednost hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi prvi da održi govor virtuelnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Njemački ministar ekonomije Robert Habek jutros će govoriti pred učesnicima u sklopu panel diskusije o tome na koji način Njemačka namjerava da postane manje zavisna od ruskih energenata.

U četvrtak bi u Davosu govor trebalo da održai njemački kancelar Olaf Šolc.

Na četverodnevnom skupu u švajcarskim Alpama gotovo 2.500 učesnika iz politike i eknomije raspravljaće o rješenjima međunarodnih problema.

Moto ovogodišnjeg skupa je „Istorija na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije“.

„Naš glavni zahtjev prema svijetu je: nemojte prestati da podržavate Ukrajinu“, rekla je novinarima u nedjelju Ivana Klimpuš, ukrajinska parlamentarka koja je doputovala u Davos, pozivajući da se ne dopusti da Rusija ponovno povede novi rat, protiv bilo koga u regiji.

„Treba nam oružje, više od bilo čega drugoga“, rekla je druga ukrajinska parlamentarka u Davosu, Anastasija Radina.

U svjetlu sankcija nametnutih Rusiji, WEF je tu zemlju ove godine isključio s godišnjeg sastanka.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *