Krešimir Kučko novi direktor To Montenegra?

Odbor direktora To Montenegra predložio je resornom ministarstvu da za novog direktora državne avio-kompanije izabere Krešimira Kučka, saznaje Pobjeda iz izvora u Vladi.

Taj prijedlog stigao je u ponedjeljak na imejl adresu kabineta novog ministra Ervina Ibrahimovića, a poslao ga je šef Sektora ljudskih resursa To Montenegra Danilo Popović. Bord avio-kompanije imao je do juče rok da predloži kandidata za novog direktora, po konkursu od 18. marta.

Promijenili odluku

Dostavljeni prijedlog razlikuje se od aprilskog, kada su od tadašnjeg ministra Mladena Bojanića i državnog sekretara za saobraćaj Zorana Radunovića tražili da obave finalne intervjue sa tri kandidata – Kučkom, Vukadinom Stojanovićem i Danilom Lakićem i da nakon toga odluče koga će izabrati. To su, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Bojanić i Radunović odbili.

Zbog čega su se predomislili juče nijesu komentarisali u To Montenegru. Stojanović i Lakić juče su imejlom obaviješteni da nijesu prošli na konkursu, iako im je prethodno rečeno da su ušli u drugi krug i da ih očekuje finalni intervju, koji nije obavljen.

Izvor iz Vlade Pobjedi je kazao da će o izboru novog direktora odlučiti na nekoj od narednih sjednica, dok je iz resornog ministarstva saopšteno da nijesu pripremili materijale i da će naknadno o tome obavijestiti javnost.

Kučko je bio jedan od deset kandidata koji su se prijavili za posao. On je vodio Kroacija erlajnz od 2012. do 2017. godine i uspio da smanji milionski gubitak, optimizuje broj zaposlenih i otvori nove linije. Uprkos restruktuiranju koje je sproveo, Kučkov mandat u Kroacija erlanzu pratio je niz upitnih odluka zbog kojih hrvatski avio-prevoznik nije uspio unaprijediti poziciju na tržištu. Nakon Kroacije, zapošljava se kao direktor bahreinske kompanije Gulf er, u kojoj je do januara prošle godine bio direktor, a trenutno je savjetnik njihovog borda.

Stojanović je bivši zamjenik komercijalnog direktora Montenegro erlajnza, a trenutno je direktor i accountable menadžer međunarodne organizacije za obuku pilota i obavljanje vazdušnog saobraćaja Airways Aviation. Lakić je službenik MKI.

Visoka naknada

Izvor Pobjede u Vladi nije precizirao iznos plate koju je tražio Kučko kako bi preuzeo avio-kompaniju koja je prošlu godinu završila sa pet miliona eura gubitka. Izvjesno je, kako nam je potvrđeno, da neće pristati na manju zaradu od bivšeg direktora To Montenegra Predraga Todorovića, koji je mjesečno primao 4.400 eura, uz 1.000 eura za stan. Todoroviću je nakon odlaska iz kompanije 31. marta Bord isplatio 50.000 eura bonusa. Njega je na čelo nove državne kompanije doveo bivši ministar finansija Milojko Spajić. Kompaniju od tada vodi v. d. direktorice Dragana Frantov-Nikolić, koja je prethodno bila komercijalni direktor.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.