ETC: Tražnja 30 odsto manja od 2019, ali se nastavlja oporavak turizma

Dodajte komentar

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković učestvovala je juče u radu 103. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (ETC) koja je održana u Ljubljani.

Sjednicu, koja je prvi put održana uživo od početka pandemije, otvorio je predsjednik ETC-a Luiz Arauho iz Portugala, a prisustvovali su predstavnici 31 zemlje članice. On je ocijenio da je turizam krenuo putem snažnog opravka, da se povjerenje turista vraća, sa obnavljenjem avio -konekcija, te da se mogu očekivati pozitivni rezultati u ovoj turističkoj sezoni na nivou Evrope, uz neophodan oprez i jasan starteški okvir za dalje djelovanje u kriznim situacijama sa kojima se evropski turizam suočava i ubrzanje transformacije ka održivom, digitalnom i inovativnom turizmu.

Podaci ETC pokazuju pozitivne turističke trendove kada je u pitanju Evropa, obzirom da se očekuje da tražnja u 2022. godini ostane na nivou od 30% ispod predpandemijskih nivoa, uglavnom podržana domaćim turizmom i putovanjima unutar Evrope. Preciznije, očekivanja su da će domaći turizam u ovoj godini premašiti nivo iz perioda prije pandemije, dok kada je riječ o međunardonim putovanjima projekcije su da će ovaj nivo biti dostignut 2025. godine. Poslednja istraživanja pokazuju da je, uprkos pandemiji i rusko-ukrajinskom ratu, 77% Evropljana optimistično u vezi putovanja, u periodu od aprila do septembra ove godine, a najveće interesovanje bilježe Mediteranske destinacije.

Tokom diskusije o uticaju rusko-ukrajinske krize na putovanja i turizam, konstatovano je da određene zemlje koje su teritorijalno bliže ratnom području trpe veći negativni uticaj, te da će ETC dalje raditi na promociji i održanju imidža sigurnih putovanja u Evropu.

Tokom dvodnevnog programa, posebna pažnja posvećena je temi održivosti i edukaciji na planu djelovanja sektora turizma u oblasti klimatskih promjena. Pošto je Evropska komisija za putovanja potpisnica Glazgovske deklaracije o klimatskoj akciji u turizmu, održan je industrijski forum na temu “Održive turističke prakse” sa ciljem da pomogne turističkom biznisu da se fokusira na održivost i urgentnost klimatskih akcija, kako bi se planeta sačuvala za generacije koje dolaze,. Predstavljeni su primjeri dobre prakse strategija održivog razvoja i dekarbonizacije u sektoru turizma, sertifikacije i načina motivisanja turističke privrede da se pridruži ovim inicijativama.

Turistička organizacija Slovenije kao domaćin sastanka, predstavila je dostignuća Slovenije u oblasti održivog razvoja, koja su rezultirala brojnim međunarodnim priznanjima, među kojima je projekat zelene evolucije slovenačkog turizma i sertifikat Slovenia Green Platinum Destination.

Na generalnom sastanku usvojeni su izvještaji o radu ETC za 2021. godinu, razmatrani su aktuelni i budući odnosi između ETC i Evropske komisije, kao i potencijalna pridruživanja novih članova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *