I e-kupovina u kolapsu: Stotine startapova bankrotiralo, investitori gube milijarder

Kako je Kina od revolucije u e-trgovini stigla skoro do potpunog urušavanja, zatvaranja firmi i velikih novčanih gubitaka

Najbogatiji kineski tehnološki giganti i finansijeri koče jedan od najaktuelnijih internet trendova u zemlji posljednjih godina – zajedničku kupovinu, u kojoj tehnološke kompanije olakšavaju tradicionalnu praksu suseda da udružuju resurse za jeftinu kupovinu artikala na veliko.

Stotine startapova su već bankrotirali, a investitori bi mogli da izgube milijarde dolara u najnovijem upozorenju o tome koliko brzo promjena stava Pekinga može uticati na industriju u razvoju.

U početku lokalni fenomen

Zajednička kupovina je u početku bila ruralni fenomen, sa farmerima koji su se udruživali kako bi uštedjeli novac kupujući zalihe na veliko. Posljednjih godina je fenomen urbaniji, podstaknut povećanjem broja pametnih telefona, i prvenstveno se koristi za kupovinu namirnica, ali i sve više i za biljno sjeme i đubrivo. Stotine hiljada zajednica su počele da koriste platforme kao što su JD.com, Meituan i Pinduoduo u nečemu što je izgledalo kao revolucija u e-trgovini, piše Blumberg.

Ali potražnja nije pratila sve intenzivniju konkurenciju. Industrija je takođe bila pogođena sveobuhvatnim udarom predsjednika Si Đinpinga na kineske internet divove. Prošle godine vlada je kaznila nekoliko platformi za zajedničku kupovinu zbog prekomerne potrošnje na promocije da bi pridobile korisnike.

Izvor: 24sedam.rs

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.