Akcize na plastiku ugrožavaju poslovanje fabrika vode

Dodajte komentar

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori (PKCG) u kojima traže hitan sastanak zbog uvođenja akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu.

Ta akciza od 40 centi po kilogramu uvedena je na uvoz plastične ambalaže, ali ne i na plastiku u kojoj se nalazi gotovi proizvod. Akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plastične boce koje uvoze da bi u njih sipali vodu, mlijeko ili jogurt, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama, pišu Vijesti.

Domaći proizvođači predlažu Vladi da se od akcize izuzme PET ambalaža koja se koristi u proizvodnji, da se omogući povrat – subvencija u visini plaćenje akcize za proizvođače, ili da se akciza uvede za sve, odnosno i za uvoznike vode, sokova i drugih proizvoda u plastičnim bocama ili drugoj ambalaži od plastike. Zbog toga bi boca domaće vode bila pet do deset centi skuplja od iste takve iz uvoza.

Ta dažbina je uvedena predlogom izmjena zakona o akcizama koji je Skupština usvojila 5. maja, a pripremilo je bivše Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uz obrazloženje da se na taj način želi smanjiti korišćenje plastične ambalaže i stvaranje te vraste otpada.

Međutim, plaćaju je samo domaći proizvođačali, a ne i uvoznici vode, sokova ili mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada, jer oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku.

Zakon je u primjeni od 7. maja, a uvođenje te akcize predstavlja rast cijena za oko deset odsto, ali samo domaćih proizvoda, ne i uvoznih. Glavni problem je što se time dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji već biju teške bitke sa velikim uvoznicima.

Proizvođači flaširane vode u dopisima navode da je sada akciza na plastičnu ambalažu postala veći trošak od same koncesije na vodu, što smatraju apsurdnim. Kažu i da će ovaj trošak drastično smanjiti njihove rezultate poslovanja i dovesti u pitanje dalji razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *