Švajcarska ipak odmrzla 3,4 milijarde franaka blokirane ruske imovine

Švajcarska vlada je “odmrzla” 3,4 milijarde franaka (3,26 milijardi eura) privremeno blokirane ruske imovine, napominju kako je ukupan iznos “zamrznutih” sredstava 6,3 milijarde švajcarskih franaka (šest milijardi eura), javlja Reuters.

Taj iznos, prema računici britanske agencije, niži je za 1,2 milijarde franaka nego 7. aprila, kada je Švajcarska prijavila 7,5 milijardi franaka zamrznute ruske imovine, pri čemu je vladin zvaničnik Erwin Bollinger ukazao da su blokirana sredstva tada smanjena za 2,2 milijarde franaka.

To znači, prenosi Tanjug, da je Švajcarska deblokirala milijarde ruskih sredstava, od marta kada su uvedene sankcije Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

“Ne možemo da zamrznemo sredstva ako nemamo dovoljno osnova”, rekao je novinarima Bollinger, visoki zvaničnik u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove (SECO) koja nadgleda primjenu sankcija.

Mjesto čuvanja ruskog bogatstva

Švajcarska, popularna destinacija moskovske elite i mjesto čuvanja ruskog bogatstva, nalazi se pod pojačanim pritiskom da brže identifikovanja i zamrzne imovinu više stotina Rusa koji su pod sankcijama.

Helsinška komisija u SAD-u, tijelo koje finansira vlada i koje se bavi pitanjima bezbjednosti, saradnje i ljudskih prava, početkom maja je prozvala Švajcarsku kao “vodećeg pomagača” ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih prijatelja. Za njih je navela da “koriste švajcarske zakone o tajnosti da bi sakrili i zaštitili prihode stečene zločinima”.

Švajcarska vlada je na “najoštriji mogući način” odbacila te optužbe, a predsjednik te zemlje Ignazio Cassis je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom zatražio od Washingtona da “odmah popravi obmanjujuću sliku” o Švajcarskoj.

Check Also

Đurović: Nadamo se rješenju za Toščelik do septembra

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović danas u Skupštini je izrazio nadu da će se do …

Leave a Reply

Your email address will not be published.