Vuhan, Kina

Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla tržište nekretnina

Kineski finansijski regulatori najavili su da će smanjiti donju granicu kamatne stope na stambeni kredit na osnovu odgovarajućeg roka primarne stope zajma, za kupce koji su prvi put kupili nekretnine, kako bi podržali potražnju za stanovanjem i zdrav razvoj sektora nekretnina, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Najniža hipotekarna stopa za ovakve kupce je smanjena 20 baznih poena ispod odgovarajućih tenora primarne stope zajma, a minimalna hipotekarna stopa za one koji nisu prvi put kupci ostaje nepromijenjena, navodi se u zajedničkom saopštenju Narodne banke Kine i Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Jednogodišnja primarna stopa zajma je iznosila 3,70%, a petogodišnja je iznosila 4,60%, prema mjesečnom fiksiranju Narodne banke Kine u aprilu, podsjetila je CMG.

Centralna banka je u saopštenju ponovila da je “stambeni prostor za stanovanje, a ne za spekulaciju”.

– Smanjenje je uradjeno tako da podstakne potražnju, u skladu sa pozivom “promovisanje stabilnog i zdravog razvoja tržišta nekretnina”, koji je pomenut na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 29. aprila – rekao je glavni analitičar kompanije “Džungtai sekjuritis” Jang Čang, objavio je Sekuritis tajms, prenijela je CMG.

Jang je takože istakao da je smanjenje namijenjeno samo kupcima koji prvi put kupuju nekretninu, čime se izbjegava mogućnost spekulacija.

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.