ECB će podići kamatne stope tri puta ove godine

Evropska centralna banka (ECB) će povećati svoje kamate tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, tvrde ekonomisti u anketi Bloomberga.

Oni svoje stavove zasnivaju na sve raširenijem mišljenju među kreatorima politike ECB da je potrebno hitno djelovati, javlja Tanjug.

Upravni savjet ECB će postepeno podizati kamatu na depozite banaka u julu, septembru i decembru kako bi ona do kraja godine dostigla 0,25 odsto, pokazuju rezultati Bloombergove ankete.

Kamata na glavne operacije refinansiranja biće, prema mišljenju ekonomista, povećana u septembru i decembru sa sadašnjih nula na 0,5 procenata.

Istovremeno, učesnici ankete procjenjuju da će privreda eurozone nastaviti ekspanziju ove godine uprkos rastućim izazovima zbog rata u Ukrajini, pri čemu predviđaju da će bruto domaći proizvod 19-članog monetarnog bloka zabilježiti rast od 2,8 odsto u 2022. i od 2,3 procenta u narednoj godini, što za 0,1 procentni poen niže za obje godine nego što su ranije predviđali.

S druge strane, ekonomisti su povećali stopu očekivane inflacije na 6,7 odsto za ovu godinu, dok za 2023. prognoziraju usporavanje rasta potrošačkih cijena na 2,6 odsto, odnosno na 1,9 procenata u 2024, što je ispod cilja ECB, navodi njujorška agencija.

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.