Dolar i dalje na rekordnom nivou, euro na minimumu

Dolar je počeo još jednu trgovačku nedjelju blizu 20-godišnjeg maksimuma prema konkurentskim valutama, nakon šest uzastopnih nedjelja rasta.

To se dešava jer ne jenjava tražnja investitora za dolarom kao sigurnim utočištem, usljed neizvijesnosti vezanih za globalni rast.

Situacija na kripto tržištu danas se malo stabilizovala, poslije prošlonedjeljnog kraha. Podsjećamo, popularni novčić Terra Luna pao je za čak 99 odsto protekle nedjelje.

Bitkoin se trgovao jutros u Aziji za oko 31.000 dolara, nakon što je prošlog četvrtka pao na 21.400 dolara, tj. na najniži nivo od decembra 2020. godine.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosio je jutros na azijskom trgovanju 104,54 poena, nakon što je u petak na kratko prešao nivo od 105 bodova – najviši od decembra 2002. godine, izvještava Rojters.

Snažna potražnja za dolarom, kao bezbjednim utočištem, podstaknuta je sumnjičavošću investitora da će Federalne rezerve SAD uspjeti da spuste inflaciju, a da pri tome ne izazovu recesiju, kao i zabrinutošću zbog usporavanja globalnog rasta koji proizilazi iz ukrajinske krize i ekonomskih efekata kineske politike “zero-COVID”.

Sa druge strane, euro je počeo ovu sedmicu blizu najnižeg nivoa od početka 2017, pod pritiskom jačanja dolara i izloženosti evropske privrede uticaju sukoba u Ukrajini.

Jedinstvena valuta se trgovala rano jutros za 1,0398 dolara, tek neznatno iznad najnižeg nivoa od početka 2017. godine od 1,0354 dolara, na koji je pala u četvrtak.

Britanska funta se minimalno oporavila danas na 1,2256 dolara, nakon pada prošle nedjelje, čemu su doprinijeli slabiji podaci – od očekivanih – o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu.

Japanski jen je danas blago skliznuo prema dolaru.

(Telegraf/Capital.ba)

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.