Privremeni zajednički granični prelazi sa BiH tokom ljetnje sezone

Dodajte komentar

Zajedničke granične kontrole na prelazima Zupci – Sitnica, na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi i Klobuk – Ilino Brdo, na putnom pravcu Trebinje – Nikšić trebalo bi da budu u funkciji ovog ljeta, pošto će Bosna i Hercegovina intenzivirati ranije dogovorene aktivnosti.

To je saopšteno tokom sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.

Kako je saopšteno, mješovita komisija donijeće posebnu Odluku o privremenoj prekategorizaciji graničnih prelaza za pogranični saobraćaj Krstac – Krstac (Nikšić – Gacko) i Nudo – Aranđelovo (Nikšić – Trebinje), u periodu od 1. juna do 1. oktobra, za vrijeme ljetnje turističke sezone, u cilju smanjenja vremena zadržavanja na ostalim graničnim prelazima, te pojednostavljenja procedura prelaska državne granice svim državljanima strana potpisnica i državljanima trećih država, na način koji je regulisan Sporazumom o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Preporučiće se lokalnim samoupravama u Nikšiću, Trebinju i Gacku da, u skladu sa mogućnostima, preduzmu određene aktivnosti na poboljšanju saobraćajne infrastrukture na ovim putnim pravcima“, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Članovi komisije obišli su i granični prelaz Nudo – Aranđelovo, na putnom pravcu Nikšić – Grahovo – Trebinje, na zahtjev stanovništva sa ovog područja, u cilju sagledavanja opravdanosti njihovog zahtjeva za uspostavljanje zajedničke granične kontrole sa ciljem pojednostavljenja procedura prelaska državne granice.

– U tom smislu nadležni organi Crne Gore i BiH preduzeće mjere u cilju realizacije ove inicijative, uporedo sa potrebom uspostavljanja granične kontrole u pograničnom saobraćaju Biteljica – Biteljica, na putnom pravcu Nikšić – Bileća – navodi se saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji novog mosta na Tari. Riječ je o zajedničkom je projektu dvije zemlje, a obaveza Crne Gore je da izgradi pristupne saobraćajnice. Kako je navedeno, glavnim projektom izgradnje mosta utvrđena je pozicija kontaktne tačke sa saobraćajnicom, koja opredjeljuje i buduću lokaciju zajedničkog graničnog prelaza, jer će postojeći granični prelaz na Šćepan Polju sa izgradnjom novog mosta ostati van putne infrastrukture.

„Zaključenim Sporazumom između Crne Gore i BiH, granični prelaz Šćepan Polje – Hum je određen za međunardni drumski putnički i robni saobraćaj, međutim, do rekonstrukcije puta Foča – Šćepan Polje ovaj granični prelaz neće biti u punoj funkciji“, navedeno je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *