Izvještaj EP: Ukinuti ekonomske pasoše i oduzeti imovinu sankcionisanih Rusa

Dodajte komentar

Poslanici Evropskog parlamenta u usaglašenim amandmanima na Izvještaj o Crnoj Gori evidentirali su najnovija dešavanja u našoj zemlji. Evropski parlament (EP) pozdravlja formiranje nove manjinske vlade sastavljene od proevropskih partija, navodi se u usaglašenim amandmana na Izvještaj Evropskog parlamenta o Crnoj Gori u koje je TVCG imala uvid.

U amandmanima koji su postali dio izvještaja koji je usvojen ove sedmice na vanjskopolitičkom odboru (AFET) pozdravljen je i izbor nove predsjednice Parlamenta i poziva se na imenovanje kopredsjedavajućeg POSP-a EU i Crne Gore što je prije moguće.

Oduzeti imovinu sankcionisanih Rusa

Parlamentarci su podzravili usklađenost Crarne Gore sa vanjskom politikim EU, uključujući i osudu ruske invazije na Ukrajinu i punu podršku najnovijim sankcijama EU protiv Rusije, uključujući zabranu prelijetanja vazdušnog prostora ruskim avionima i pristup aerodromima, zabranu transakcija sa Centralnom bankom Rusije i zabranu ruskih propagandnih medija – RT-Rusija danas i Sputnjika.

Evropski parlament podstiče Komisiju da razmotri ekonomsku i finansijsku pomoć EU za zemlje Zapadnog Balkana koje su se pridružile sankcijama EU protiv Rusije, u cilju ublažavanja posljedica nastale krize.

Međutim, kako Crna Gora ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha kojima prijete međunarodne sankcije, poslanici pozivaju crnogorske vlasti da oduzmu imovinu sankcionisanih lica.

Zabrinutost zbog rasprostranjene korupcije

Poslanici su iskazali zabrinutost zbog rasprostranjene korupcije i pozivali Crnu Goru da pojača odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i stvori uslove za pravosudne institucije i nezavisna tijela koja se bave korupcijom, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije i Specijalno tužilaštvo, da funkcionišu efikasno i slobodno od političkog uticaja, u skladu sa preporukama GRECO-a.

Takođe, crnogorske vlasti se pozivaju da pokrenu “temeljnu istragu o bilo kakvim nedjelima otkrivenim u Pandora papirima”.

Kao pozitivan primjer navodi se intervencija policije u Mojkovcu na suzbijanju trgovine cigaretama u Crnoj Gori i ponavlja da su potrebne dalje mjere u cilju suzbijanja šverca droge i cigareta u zemlji, posebno u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Oprez zbog “Otvorenog Balkana” i zlatnih pasoša

U jednom od novih amandmana, poslanici izražavaju oprez prema inicijativi “Open Balkan”, koja ne obuhvata svih šest zemalja i naglašavaju da sva regionalna ekonomska saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude inkluzivna i prihvatljiva za svih šest zemalja, uspostavljajući saradnju na ravnopravnoj osnovi, uz jačanje daljeg usklađivanja sa standardima i evropskom pravnom tekovinom.

Parlament poziva Crnu Goru da odmah prekine šemu zlatnih pasoša i sa zabrinutošću primjećuje da je između decembra 2020. i 2022. godine gotovo 200 državljanstava dodijeljeno ruskim državljanima.

Izvor: Portal RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *