Austrija ukida sva ograničenja za ulazak u zemlju

Dodajte komentar

Austrija u ponedjeljak ukida sva epidemiološka ograničenja za ulazak u zemlju, uvedena zbog pandemije koronavirusa, javilo je austrijsko Ministarstvo zdravstva.

To znači ukidanje covid-potvrda odnosno tzv. 3G pravila – vakcinisan, prebolio, svježe testiran. I to, bez obzira da li dolazite iz EU / EEA ili trećih zemalja.

Trenutačno se ni jedna zemlja svijeta ne nalazi na listi rizičnih područja s virusnim sojevima. Ukoliko se neki od njih pojavi, postoji mogućnost da zemlje na brzinu uvedu testiranje, registraciju putnika, te obvezni karantin.

Kako stoji u odluci, austrijsko Ministarstvo zdravlja odlučilo se na ovaj korak zbog znatno povoljnije epidemiološke slike nego proteklih sedmica i mjeseci.

Austrijski mediji podsjećaju kako turistički radnici više nemaju strpljenja da čekaju da se stranim turistima omogući slobodan ulazak u Austriju, bez ikakvih ograničenja. Tim prije što je cijeli niz zemalja članica EU to već učinio.

Za turističku Austriju, čiji je opseg ljetnog turizma znatno veći nego zimskog, slobodan ulazak u ovu alpsku zemlju – posebno za Njemce koji su austrijski najbrojniji i najvažniji gosti – od presudnog je značaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *