Abazović: Šverc više neće biti najunosniji posao u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Ovo je formalni završetak onoga što smo započeli – da suzbijemo šverc cigareta, koji je bio najunosniji posao u Crnoj Gori, kazao je premijer Dritan Abazović i dodao da je “šverc cigareta preko Luke Bar od danas klinički mrtav”.

Prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar, gdje su danas oduzete preostale cigarete uskladištene u toj luci, a čija vrijednost je procijenjena na više desetina miliona eura, Abazović je takođe rekao kako je šverc bio “težak” 500 miliona eura godišnje.

Cigarete su iz Luke Bar oduzete jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

“Važno je da vratimo kredibilitet Upravi carina i Luci Bar. Nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon – uz veliku podršku direktora Uprave carina – došli smo u situaciju da više od 100.000 paketa postaje vlasništvo države”, rekao je Abazović.

On je kazao da se zna ko su vlasnici cigareta, ali da ne želi nikog da optužuje te apelovao na poslanike da podrže zakonsko rješenje koje bi Vlada predložila u cilju legalizacije zaplijenjenog duvana kako bi ta roba bila spremna da za prodaju.

“Bila bi kosmička pravda da zemlja i budžet nešto od ovoga prihoduju. Radi se od ogromnim sredstvima koja bi se iskoristila za poboljšanje stanje u zdravstvu, školstvu i ostalim servisima socijalne zaštite”, zaključio je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damajnović zahvalio se nadlženim organima i međunarodnim partnerima na pomoći u ovoj akciji, te izrazio očekivanje da će se naći zakonski model da se roba izveze iz Crne Gore.

“Vrlo je malo prostora ostalo za nelegalno tržište u Crnoj Gori”, poručio je Damjanović i naveo da se od ove aktivnosti očekuje značajan priliv novca u crnogorski budžet.

Abazović, Damjanović, kao i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević posjetili su danas Slobodnu carinsku zonu u Luci Bar, u kojoj su lagerovane cigarete vrijedne više desetina miliona eura, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme ove duvanske proizvode koji vrijede više desetina miliona eura, jer nije produžen rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *