Kragujevački “Fijat” počeo razgovore sa zaposlenima zbog zatravanja fabrike

Menadžment „Fijatove“ fabrike u Kragujevcu, započeo je razgovore sa 2.000 zaposlenih, kojima je ponuđeno da, zbog obustave proizvodnje, u naredne dvije godine rade u nekom od pogona „Stelantisove“ grupacije u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Njemačkoj.

Iz Samostalnog sindikata kažu za RTS da je druga opcija otpuštanje.

U ovom sindikadu traže da se radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, ponudi opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer „Fijat“ izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici.

„Da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbjegavaju odredbe ovog zakona prisiljavanjem radnika da ‘dobrovoljno’ prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi“, navode u Sindikatu.

Samostalni sindikat traži i da se radnicima, koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dvije opcije, ponude stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

Sindikat poziva radnike da prije izjašnjavanja zatraže od „Fijata“ formalnu ponudu, jer papir koji su dobili to nije.

„Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca“, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata FCA Srbija.

Početkom februara tridesetak radnika je otišlo u fabriku u Slovačkoj.

„Fijat“ je dio multinacionalne kompanije „Stelantis“.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.