Osniva se Britanski biznis klub u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Crna Gora uskoro će dobiti svoj Britanski biznis klub, što prema ocjenama iz Vlade dvije zemlje, predstavlja veliku poslovnu šansu.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović susreo se sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks i specijalnim trgovinskim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Martinom Vikersom. Tom prilikom je istakao da je cilj aktuelne Vlade eliminisanje biznis barijera i set mjera kojima žele da daju podstrek domaćim investitorima, ali i učine Crnu Goru privlačnom i sigurnom destinacijom za strana ulaganja

„Crna Gora je otvorena i privlačna investiciona destinacija, kako zbog velikih potencijala za razvoj turizma, tako i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima, kao što su zelena ekonomija i infrastruktura“, saopštio je Đurović.

Sagovornici su saglasni da je uz, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije, najvažnije obezbijediti da se kroz turizam, trgovinu i investicije podstiče održivo korišćenje resursa uz odgovoran način planiranja i djelovanja.

Ambasadorka Medoks je kazala da među britanskim građanima vlada veliko interesovanje za posjetu Crnoj Gori koja je prepoznata kao atraktivna destinacija za odmor.

„Nivo trgovinske razmjene između UK i Crne Gore je trenutno mnogo niži od njenog potencijala. Postoji puno oblasti u kojima bi britanska ekspertiza mogla da koristi ovoj zemlji, uključujući čistu energiju, razvoj infrastrukture, te usluge koje to podržavaju, poput upravljanja projektima i pružanja savjetodavne podrške. Podržavamo i finansiramo Sekretarijat Savjeta za konkurentnost kako bismo pomogli preduzećima da prenesu ove probleme Vladi. Drago mi je što nam se ministar pridružio na pokretanju Britanskog biznis kluba, što je još jedan način na koji naše kompanije mogu razmijeniti svoje stavove“, dodala je Medoks.

Vikers kazao je da postoji značajan prostor da se spoljno trgovinska razmjena između Crne Gore i UK dodatno produbi kroz potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, sa čim se ministar Đurović i saglasio. Vikers je dodao da je Crna Gora „mala zemlja sa mnogo potencijala za održivi rast i razvoj“.

„Postoji velika zainteresovanost britanskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, ali i potreba za boljom direktnom povezanosti Crne Gore i UK, dok će Biznis klub biti posebna prilika da se naša privredna saradnja ojača“, zaključio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *