NLB Grupa ostvarila 231,5 miliona eura neto dobiti

NLB Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 231,5 miliona eura neto dobiti, što je približno 3,5 puta više nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 64,6 miliona eura.

Grupa je zabilježila visoku dobit zahvaljujući preuzimanju Sberanka. Dobit matične NLB smanjena je s 39,3 miliona eura na 32,7 miliona eura.

NLB je u martu preuzela Sberbank, koja je bila u vlasništvu Rusije, a 11. aprila ju je preimenovala u N Bank.

“Grupa je zabilježila visoku dobit nakon poreza Grupe zbog jednokratnih učinaka preuzimanja N banke”, objavila je najveća slovenačka banka na stranicama Ljubljanske burze.

Bankarska grupacija NLB posluje i u Crnoj Gori, gdje je nedavno pripojila Komercijalnu banku. To joj je pomoglo da značajno unaprijedi svoju tržišnu poziciju po svim ključnim parametrima.

Redovna dobit Grupe prije umanjenja vrijednosti i rezervisanja, prema procjenama, takođe je bila dobra u prvom ovogodišnjem tromjesečju i iznosila je 70,3 miliona eura ili 29 odsto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bruto krediti komitentima Grupe naglo su porasli, povećavši se za 1,13 milijardi eura zbog akvizicije N banke. Rast je zabilježen i u segmentu kredita stanovništvu i preduzećima, s “vrlo dobrom novom prodajom stambenih kredita koja je nadoknadila smanjenje kamatnih stopa i podržala rast neto prihoda od kamata”.

Depoziti su takođe naglo porasli u odnosu na kraj prošle godine, 844,4 miliona eura kao rezultat preuzimanja N banke. Zbog rata u Ukrajini, na stranim strateškim tržištima smanjeni su, dok su u Sloveniji zabilježili umjeren tromjesečni rast, kazali su.

“Nadzorni odbor je zadovoljan poslovnim rezultatima Grupe u prvom tromjesečju 2022. godine, posebno pozitivnim učincima preuzimanja bivše Sberbanke u Sloveniji”, rekao je Primož Karpe, predsjednik Nadzornog odbora.

Pohvalio je brz i efikasan odgovor NLB-a, koji je danas stabilizovao poslovanje N banke, te nedavnu efikasnu integraciju dviju banaka grupe u Srbiji, koje danas posluju kao sistemski važna banka NLB Komercijalna banka.

Kako navode iz NLB-a, dobrim poslovnim rezultatima doprinijela je i informacija da je rejting agencija Standard and Poor’s podigla kreditni rejting NLB-a s BBB-/A-3 na BBB/A-2, a izgledi za budućnost ostaju stabilni. Agencija za kreditni rejting objasnila je da stabilni izgledi odražavaju snažnu kapitalizaciju i učinkovito upravljanje rizicima, uz podršku otpornosti ekonomije na ključnim tržištima grupe uprkos ratu u Ukrajini i neizvjesnostima oko utjecaja pandemije.

Izvor: SEEbiz.

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.