STO: Osiguraćemo dovoljnu količinu hrane uprkos ratu u Ukrajini

Velike poljoprivredne sile, među kojima su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija, obavezale su se da će osigurati bezbjednu isporuku hrane u svijetu i pored šokova izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno da osiguramo da ima hrane u dovoljnoj količini za sve, uključujući i najsiromašnije, najosjetljivije i raseljene osobe”, piše u zajedničkom saopštenju 51 člana Svjetske trgovinske organizacije (STO), prenosi N1.

Oni su takođe obećali da će zadržati poljoprivredna i prehrambena tržišta “otvorenim, predvidivim i transparentnim” i da neće uvoditi neopravdane restriktivne trgovinske mjere na poljoprivredno-prehrambene proizvode ili ključne proizvode za poljoprivrednu proizvodnju.

Zemlje potpisnice takođe ističu da hitne mjere za suočavanje sa situacijom treba da izazovu što manje poremećaja, da budu privremene, ciljane i srazmjerne.

Rusija i Ukrajina su dva vodeća izvoznika brašna, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja. Pored toga, Rusija je prvi svjetski snabdjevač đubrivom i gasom.

Ruska agresija na Ukrajinu koja je počela 24. februara i ekonomske sankcije uvedene Moskvi prekinule su izvoz brašna i prehrambenih proizvoda iz te dvije zemlje, što je dovelo do skoka cijena prehrambenih proizvoda, kao i cijena goriva, posebno u zemljama u razvoju.

Izvor: N1

Check Also

Argentinci navalili na stablecoine, evo zašto

Argentinski kupci u posljednja su dva dana krenuli u kupovinu stablecoina, nakon što je sad …

Leave a Reply

Your email address will not be published.