Lagard: Stagflacija trenutno nije osnovni scenario

Iako rat u Ukrajini usporava rast i ubrzava inflaciju, stagflacija nije vjerovatan ekonomski ishod za eurozonu, rekla je predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde).

“Stagflacija trenutno nije naš osnovni scenario”, rekla je Lagard slovenačkom listu Delo, prenosi Bloomberg.

Izuzetno velika neizvjesnost mogla bi da izazove usporavanje privrednog rasta praćeno visokom inflacijom, mada trenutna situacija ne može da se poredi sa onom iz 1970-ih.

Centralni bankari su suočeni sa kontradiktornim pritiscima dok ruska invazija podiže cijene, a istovremeno narušava povjerenje među preduzećima i domaćinstvima. Zvaničnici ECB su i dalje odlučni da nastave sa normalizacijom monetarne politike, pri čemu mnogi ne dovode u pitanje mogućnost povećanja kamatne stope u julu.

U petak je predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel) rekao da kreatori politike ne smeiju predugo da čekaju da preduzmu takav korak, dok je član francuskog Upravnog savjeta ECB Fransoa Vilroa de Galjo (Francois Villeroy de Galhau) rekao da bi kamatne stope koje su trenutno na -0,5 odsto, mogle postati pozitivne ove godine.

Upitana o kamatnim stopama, predsjednica ECB je rekla da će zvaničnici držati “sve opcije otvorene” i da će napredovati postepeno.

Izvor: Biznis.rs

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

One comment

  1. Konačno zera razuma… Nema još hvala jer ECB ne umije da se odupre politici…

Leave a Reply

Your email address will not be published.