Bojanić: Montenegro Works ne smije biti vlasnik ostalih državnih kompanija

Dodajte komentar

Montenegro Works DOO nije i ne smije biti vlasnik ostalih državnih kompanija, stav je bivšeg ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića.

“To nije holding kompanija, ne varajte javnost. Holding predstavlja kontrolu jednog ili više kompanija (društava) na osnovu učešća u njihovom kapitalu. Vladajuće društvo učestvuje (većinski) u kapitalu drugog društva tzv. zavisnog društva”, naveo je Bojanić na Tviteru, reagujući na jučerašnje gostovanje predsjednika Odbora direktora te kompanije Bodina Šćepanovića na RTCG-u.

Montenegro Works se bavi praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države i stručnom podrškom u sprovođenju reformi radi efikasnijeg upravljanja.

“Novo preduzeće će pružati i strateške smjernice Vladi za utvrđivanje jasne politike upravljanja kompanijama u većinskom vlasništvu države, u čemu se ogleda javni interes za predloženi koncept i osnivanje društva, što je iniciralo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS). Pravni osnov za donošenje odluke Vlade je u Zakonu o privrednim društvima, a to je bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF-a i drugih međunarodnih partnera”, saopšteno je iz Vlade prilikom osnivanja tog preduzeća.

Uz to, Montenegro Works planira da ove godine potroši 197,1 hiljadu eura, a finansiraće se iz osnovnog kapitala, odnosno od novca koji je Vlada dala toj firmi pri osnivanju, piše u finansijskom planu za ovu godinu te kompanije.

Na prihodovnoj strani nije ništa planirano. Prema odluci o osnivanju kompanije predviđeno je da se u nastavku rada ona finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode s obzirom na to da će se baviti savjetovanjem državnih kompanija.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *