Amazon će čuvati podatke NSA za 10 milijardi dolara

Microsoft nije uspio u pokušaju da ospori Amazonov ugovor sa NSA vrijedan 10 milijardi dolara. Nextgov je saznao da je NSA ponovo dodijelila ugovor o računarstvu u oblaku „Wild and Stormy“ kompaniji Amazon Web Services nakon što je pregledala odluku. Iako je Vladina kancelarija za odgovornost preporučila ponovnu procjenu u oktobru nakon Microsoftovih prigovora, jasno je da drugi pregled nije bitno promijenio ishod.

Veći dio saradnje pod velom tajne

Mnogi detalji ugovora nisu iznenađujuće mutni, ali jeste dio veće Hybrid Compute inicijative koja pokriva migraciju obavještajnih podataka NSA sa internih servera na one dobavljača u oblaku kao što je AWS. Wild and Stormy bi trebalo da pomognu bezbjednosnoj agenciji da se nosi sa rastućim skupovima podataka bez potrebe da upravljaju samim skladištem.

Ovo nije prvi put da su Amazon i Microsoft u sukobu oko velikog sporazuma američke vlade. Ova dva IT giganta su se žestoko borili oko vojnog projekta u oblaku vrijednog 10 milijardi dolara zajedničke odbrambene infrastrukture preduzeća (JEDI), pri čemu je Microsoft preživio izazov Amazona samo da bi posmatrao kako Ministarstvo odbrane otkazuje ugovor kada se uslovi promjene. Microsoft nije u padu jer je još uvjek u trci za ugovor Joint Warfighting Cloud Capability vredan 9 milijardi dolara, ali ovo i dalje predstavlja značajan udarac za kompaniju koja napreduje na vladinim partnerstvima.

Izvor: PC PRess

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.