Državni dug iz Titovog vremena bio veliki, ali ne i ubitačan

Dodajte komentar

Juče je bilo 42 godine od smrti predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, čije odluke i način vođenja države i dan-danas izazivaju pažnju. Često se među građanima većine bivših jugoslovenskih republika vodi polemika o kvalitetu života iz tog perioda u odnosu na aktuelno vrijeme.

Sjećajući se tog perioda ekonomista Ljubomir Madžar u razgovoru za Biznis.rs konstatuje da ljudi, kao što je u njihovoj prirodi, sa nostalgijom pamte samo vrijeme kada im je bilo prijatno, ne obraćajući pažnju na posljedice koje je ono donijelo.

„Za vrijeme socijalizma privredni rast je u prvo vrijeme, prvih deset godina razvoja, bio veoma brz, ali nije bio održiv. Ostvarivan je tako što je usporavanje bilo ugrađeno u strategiju. Ljudi pamte to staro socijalističko vrijeme po tome što im je bilo prijatno, a druge stvari zaboravljaju“, ističe Madžar.

On smatra da nostalgija za tim vremenima i dalje postoji među našim građanima i dodaje da se u društveno-političkom životu zadržalo sve što ne valja iz socijalizma.

„Druga stvar je što je u socijalizmu država bila ekonomski moćna u smislu da je posjedovala veliki dio nacionalnog bogatstva i da su razne ustanove i prateće agencije bile brojne i jako efikasne u svom radu, ali ne nužno i društveno korisne. To smo naslijedili iz socijalizma i koja god se partija nađe na vlasti ona sebi obezbijedi posjed tog velikog javnog sektora. Te količine kapitala omogućavaju kroz upravljanje pratećim ustanovama i agencijama mnogo moćniju poziciju u odnosu na ostale političke aktere, tako da nasljeđe iz socijalizma sprečava valjanu konkurenciju koja nastupa pod jednakim uslovima“, objašnjava Ljubomir Madžar.

Kako ističe, partija koja se zatekne na vlasti ima instrumente moći kojima se niko drugi ne može suprostaviti, što je i razlog zbog koga imamo retke smene vladajućih garnitura.

Na pitanje o dugovima države iz tog perioda, Madžar navodi da tu uglavnom nema istine.

„Dug je bio veliki, ali ne i ubitačan. Dobar dio duga su transferisale vlasti nakon smjene Miloševića 2000. godine, tako što su uspostavile dobar odnos sa zapadnim povjeriocima koji su otpisali blizu osam milijardi dolara preko Londonskog i Pariskog kluba. Otpis ovog duga je bio velika stvar za privredu, jer da se to nije desilo naš ekonomski razvoj bio bi mnogo manje uspješan i dramatično usporen i danas bismo bili u neuporedivo lošijoj situaciji“, zaključuje Madžar.

Izvor: Biznis.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *