Direktor OMV-a: Evropa nije spremna za zabranu ruskog gasa

Dodajte komentar

Evropa nije spremna za zabranu uvoza gasa iz Rusije, a prestanak isporuka bi uticao na njenu industriju i ukupnu ekonomiju, rekao je direktor OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.

“Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni da prihvatimo posljedice. Jedno treba jasno razumjeti: snabdijevanje gasom ne osiguravamo vlastitom proizvodnjom u Evropi, već snabdijevanjem iz Rusije”, rekao je Stern.

Prema riječima direktora OMV-a, prekid snabdijevanja značio bi velike posljedice za industriju i ekonomiju.

Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. No, upozorava da Rusija proizvodi 10 miliona barela dnevno, desetinu svjetske proizvodnje, od čega se 50 posto izvozi.

“Riječ je o značajnim količinama, a razlika u cijeni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih ekonomskih prognoza potražnja za naftom vjerovatno neće toliko porasti, ali se može očekivati da će cijene nafte ostati na visokom nivou. Tržišta ne reaguju samo racionalno, već ih pokreću i strah i emocije”, kaže Stern.

(SEEbiz/Hina)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *