Panel PKCG o uslugama u okviru CEFTA sporazuma

Dodajte komentar

„Uslužni sektor i CEFTA: Šta predviđa CEFTA Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama“ tema je radionice i okruglog stola koje danas organizuje Privredna komora (PKCG) u hibridnom formatu od 10 časova.

Iz PKCG podsjećaju da zajedničko regionalno tržište, nastalo u okviru Berlinskog procesa i Evropskog ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, ima za cilj da unaprijedi kretanje robe, usluga, ljudi i kapitala.

„U okviru četvrogodišnjeg akcionog plana koji je usvojen na sastanku lidera regiona u Sofiji, predviđeno je dodatno olakšavanje trgovine uslugama, kao aktivnosti predviđenih CEFTA Dodatnim protokolom 6 o trgovini uslugama“, navodi se u saopštenju.

Riječ je o dopuni koja je stupila na snagu u januaru prošle godine, a crnogorska Skupština potvrdila ga je u decembru prošle godine.

Protokol je proširio princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e i na uslužni sektor, a ima za cilj da omogući razvoj uslužnih djelatnosti van ograničenja domaćih tržišta.

„Cilj radionice je da doprinese boljem razumijevanju koristi koje obezbjeđuje Dodatni protokol 6, kao i inicijativa koje poizilaze iz Protokola kako bi se dodatno olakšalo poslovanje uslužnog sektora. U intereaktivnoj diskusiji sa predstavnikom CEFTA Sekretarijata, ambicija nam je da identifikujemo potencijalne probleme, kao i načine kako da se oni preduprijede ili riješe“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *