Kako je Dubioza kolektiv u 2 minuta spakovala realnost današnjice (video)

Dodajte komentar

Bosanskohercegovačka grupa “Dubioza kolektiv” snimala je novu pesmu pod nazivom “Bubrezi” kojom je izazvala brojne reakcije. Tema teksta i spota pjesme su društvene mreže koje prožimaju gotovo svaki segment društva.

Poznati regionalni bend kroz parodiju je pokušao da predstavi društvene mreže i način na koji ljudi gledaju na njih.

Na sebi svojstven način napravili su tekst i spot koji je kompletno u maniru Tik Toka, društvene mreže doživljava vrhunac popularnosti u svijetu.

U pjesmi, kroz parodiju i “izlazeći iz Tik Toka poručuju kako “će zaraditi brze pare jer pošten rad je za budale”, a sam naziv pjesme “Bubrezi” koriste kako bi poručili da “umjesto bubrega pradju mu*a”.

“Meni je puno draže da sam jutjub selebriti”

“Pekar, mljekar, apotekar, sve od toga mogu biti. Al’ je meni puno draže da sam ju-tjub selebriti – dio je teksta spota u kojem se pojavljuje i dio pesme “Glavo luda” Zdravka Čolića.

Kako ocjenjuju kritičari, u pjesmi se govori o toksičnosti koja stoji iza pažljivo programiranih algoritama koji imaju zadatak da nas što duže zadrže na mreži i da usput klikćemo na različite marketinške ponude.

“Naše postojanje je u jednom periodu bilo u suženoj svijesti konzumiranja mreža uz kratke pauze da pojedemo ono što smo kliknuli i da nam neki od kurirskih dostavnih servisa to isporuči na vrata. Osim pritiska koji algoritmi prave na konzumenta, postoji i pritisak na kreatore sadržaja i tu je mehanizam još agresivniji i brutalniji. Ukoliko ne ubacuješ dovoljno sadržaja u vječito gladna usta algoritma – sve što si do tada napravio postaje nevažno i toneš u anonimnost na dno feeda gdje te niko više ne vidi. To primorava ljude da u očaju rade sve luđe i ekstremnije stvari ne bi li dobili taj nesretni view ili like, a to je opasna zona i za kreatora i za konzumenta sadržaja”, objašnjavaju iz benda.

Ako ste zavisni od interneta i socijalnih mreža, “Bubrezi” imaju jako terapijsko djelovanje, navode iz ovog sastava i poručuju:

“Nakon što preslušate ovu pesmu 2.000 puta – vaš problem će jednostavno nestati. Jer kako kaže stara narodna: klin se klinom izbija.”

(Bizlife.rs)

Foto: Prinstscreen YouTube/Dubioza kolektiv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *