Ibrahimović da razmisli o najavljenoj prodaji deset odsto akcija EPCG

Nekadašnja ministarka ekonomije Dragica Sekulić smatra da nijedna ozbiljna kompanija nema interes da kupi deset odsto akcija Elektroprivrede (EPCG), ukoliko nema neki dalji plan koji bi joj omogućilo da dođe bar do 15 odsto vlasničkog udjela i tako utiče na poslovne odluke EPCG.

Ona je to kazala Pobjedi komentarišući prijedlog aktuelnog menadžmenta državne elektroenergetske kompanije, kojem su na čelu predsjednik Milutin Đukanović (DF) i direktor Nikola Rovčanin (Demokrate) da svojih deset odsto akcija prodaju, kako to oni kažu, ,,strateškom partneru“, kako ne bi bile poništene.

Riječ je o akcijama koje je visokolikvidna EPCG otkupila svojim parama od bivšeg strateškog partnera italijanske A2A, koja je u EPCG 2009. ušla sa 430 miliona eura, a izašla 2017. sa 230 miliona eura za isti paket akcija. Po zakonu, kompanija je dužna da svoje akcije ili proda ili poništi nakon tri godine. EPCG je prvih deset odsto otkupljenih akcija od A2A poništila 2019. i na taj način povećala vlasnički udio države.

“U ovom trenutku kupovina tih deset odsto akcija EPCG može da bude samo dio nekog pakovanja, koje kasnije može da dovede do značajnijeg uticaja na poslovanje kompanije”, kazala je Sekulić.

Ona je uvjerena da bi za tih deset odsto akcija u ovom trenutku bile zainteresovane kompanije iz okruženja.

“Sve te kompanije iz okruženja su značajno lošijih poslovnih performansi od EPCG i ne vidim koja bi bila dodatna vrijednost njihovog učešća u vlasništvu EPCG”, ocijenila je Sekulić i podsjetila da odluku o poništenju ili prodaji tih deset odsto akcija treba donijeti na skupštini akcionara.

“Na ovoj sjednici skupštine akcionara EPCG će nova vlada imati svog predstavnika, tako da očekujem da Vlada i novi ministar Ervin Ibrahimović dobro promisle koji će zauzeti stav po tom pitanju. Generalno, ne bih bježala od rješenja da se ponište te akcije, jer ih EPCG uvijek može emitovati ukoliko bude potrebno”, istakla je Sekulić, koja pita što će se dešavati sa aktuelnim menadžmentom EPCG.

“Odluke ovog menadžmenta mi ne ulivaju nikakvo povjerenje”, poručila je Sekulić.

Komentarišući navode uprave EPCG da se prodajom ovih akcija sprečavaju štetne posljedice i dobijaju sredstva za investicije, podsjetila je da je aktuelni menadžment odbio 2020. godine zaključen kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 50 miliona eura.

“Ta priča o dobijanju sredstava za investicije ne pije vodu, jer je menadžment EPCG odbio kredit EBRD-a koji je bio namijenjen za likvidnost u vrijeme pandemije i koji je bio nuđen po veoma povoljnim uslovima. Uprava EPCG je tada, da su stvarno bili zainteresovani za investicije, mogla pričati o ulasku EBRD u vlasništvo EPCG”,naglasila je Sekulić.

Iz Elektroprivrede su prošle godine Pobjedi kazali da im taj kredit nije bio potreban jer je kompanija likvidna.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je 20. aprila usvojila informaciju o rješavanju pitanja daljeg statusa sopstvenih akcija EPCG u kojoj se predlaže da se tih deset odsto sopstvenih akcija proda „strateškom partneru koji će biti najbolji ponuđač na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma i kome bi, kao poznatom sticaocu, bile prodate po cijeni koju utvrdi ovlašćeni procjenjivač, odnosno putem blok trgovine“.

“Na ovaj način bi se spriječile štetne posljedice za EPCG i dobila neophodna sredstva za sprovođenje značajnih investicionih projekata”, kaže se u vladinom dokumentu i insistira da se te akcije ne ponište, jer bi time došlo do umanjenja akcijskog kapitala EPCG.

Izvor: Pobjeda

Check Also

U novembru 104 nove blokirane kompanije na spisku CBCG

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.