Građani Crne Gore rade najduže u regionu

Dodajte komentar

Crnoj Gori starosnu penziju muškarci stiču sa 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ili sa 61 godinom života ukoliko imaju 40 godina staža osiguranja. U prijevremenu penziju muškarci mogu otići sa 62 godine i šest mjeseci života, uz 15 godina osiguranja.

Što se tiče žena, one u starosnu penziju odlaze sa 62 godine i tri mjeseca života, kao i 15 godina staža osiguranja, ili sa 57 godina i tri mjeseca života, ukoliko imaju 37 godina i tri mjeseca radnog staža.

Pravno na starosnu penziju sa 20 godina radnog staža ima jedan od roditelja, bez obzira na godine starosti, ukoliko ima dijete sa teškim smetnjama u razvoju koje je korisnik lične invalidnine, bez obzira na djetetove godine.

Severnoj Makedoniji muškarac stiče pravo na penziju sa navršene 64 godine života i 15 godina penzijskog staža, a žena sa navršene 62 godine života i 15 godina penzijskog staža. Porodičnu penziju pod određenim uslovima mogu ostvariti bračni drug, razvedeni bračni drug, dejca, roditelj, očuh, maćeha i usvojitelj.

Sloveniji se starosna penzija stiče sa 65 godina života i 15 godina penzijskog staža, ili sa 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, i kod muškaraca i kod žena. Kod invalidske penzije utvrđuje se stepen invaliditeta (I, II, III kategorija). Što se porodične penzije tiče, nju pod određenim uslovima mogu da ostvare udovica, udovac, djeca, pastorci, unuci, roditelj i usvojitelj.

Hrvatskoj muškarci odlaze u starosnu penziju sa navršenih 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, a žene sa navršene 63 godine i, takođe, 15 godina staža osiguranja. U prevremenu penziju muškarci mogu otići sa 60 godina života i 35 godina penzijskog staža, dok žene sa 58 godina i 33 godine staža osiguranja.

Porodičnu penziju, pod određenim uslovima, mogu ostvariti udovica, udovac, deca, razvedeni bračni drug i roditelj, očuh, maćeha, usvojitelj, pastorčad, unučad… Udovica, udovac ili djeca stupanjem u brak ili vanbračnu zajednicu mogu pod određenim uslovima izgubiti pravo na ovu naknadu.

Federaciji BiH i muškarci i žene stiču penziju sa navršenih 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, odnosno sa najmanje 20 godina penzijskog staža ili kad navrše 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života. Za invalidsku penziju je potrebno utvrditi invaliditet, kao i da penzijski staž pokriva najmanje trećinu radnog veka.

Republici Srpskoj starosnu penziju stiču muškarci sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, ili sa 56 godina i 8 mjeseci života, uz 40 godina penzijskog staža. Žene mogu u penziju sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, kao i sa 60 godina života i 40 godina staža, odnosno 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *