Srbija odobrila veći izvoz pšenice i brašna

Dodajte komentar

Srbija je povećala kvotu za pojedinih prehrambenih proizvoda, pa će ona u maju iznositi 220.000 tona za pšenicu i 23.000 tona za pšenično brašno.

To je preciziranom izmjenom odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

“Odluka je donijeta s obzirom na to da je snabdjevenost domaćeg tržišta ovim proizvodima stabilna, a imajući u vidu da je, analizom zaliha, utvrđeno da je tržišni višak veći od predviđene kvote za maj, pa je neophodno oslobađanje skladišnog prostora za novi rod, odnosno proizvode”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Mlinari su nedavno rekli da je uvođenje kvota za izvoz brašna, nakon dvomjesečne zabrane izvoza, “nepotrebno administriranje i komplikovanje procedure”, što je dodatni posao za mlinare kojima država samo za februar i mart, po osnovu subvencija za brašno čija je cijena zamrznuta, duguje 160 miliona dinara.

“Zbog ogromne administracije oko prikupljanja dokumentacije za podnošenje zahtjeva za izvoz brašna, prema odobrenim kvotama, mlinari sada moraju da angažuju sve službe da prikupe narudžbine kupaca za nekoliko dana koliki im je ostavljen rok za odobrenje izvoza”, kazao je direktor Udruženja mlinara i fabrika tjestenina “Žitounija” Zdravko Šajatović.

Izvor: BiznisInfo.ba

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *