Spremiće tehnički rebalans, o akcizama tek naredne semice

Dodajte komentar

I nova vlada započela je kao i nova parlamentarna većina imenovanjima, umjesto rješavanjem gorućih problema koji se tiču standarda građana. Tako su na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici imenovani generalni sekretar, savjetnici, formirane komisije, radna tijela Vlade, ali se nije ništa uradilo po pitanju smanjenja akciza i smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice. To će, prema najavama ministara, sačekati narednu sedmicu, a građanima ostaje da se nadaju da zbogusvajanja zakona nekoliko dana pred obračun neće cijeli maj plaćati rekordne cijene gorivau regionu.

Novi ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da će započeti rad na tehničkom rebalansu kada
Vlada usvoji novu uredbu o organizaciji rada državne uprave. Takođe, naredne sedmice, kako je naveo, Vlada bi trebalo da se izjasni o zakonu o akcizama, PDV-u i ograničavanju cijena osnovnih namirnica, kako bi Skupština mogla da ihusvoji u petak.

– Objavljivanjem uredbe o organizaciji rada Vlade stiču se uslovi da se pristupi tehničkom rebalansu budžeta, odnosno rasporedu budžetskih pozicija shodno novoj uredbi. Formalnu primopredaju u Ministarstvu finansija odradićemo naredne sedmice, da bi već u srijedu i četvrtak, dao osnovne napomene, kako bi mogli da dođemo do predloga zakona, jer kao takav mora biti usvojen u Skupštini rekao, je Damjanović na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici

Vlade koja je po prvi put prenošena uživo.

U postupku izrade, kako je naveo, vidjeće da li postoji i potreba da se u suštinskom dijelu budžeta nešto mijenja.

Po pitanju akciza i P DV-a, Damjanović je kazao da, pošto već postoje zakoni u skupštinskoj proceduri, da je potrebno dopisom obavijestiti Skupštinu da Vlada ostaje pri tim zakonima.

Sjednica Skupštine, koja je počela u četvrtak, a na kojoj su tačke dnevnog reda smanjenje akciza na gorivo, ukidanje i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice i ograničavanje cijena namirnica, prekinuta je nakon izbora presjednika Skupštine i izbora 43. Vlade. Ministar odbrane Raško Konjević je kazao da bi, prema njegovim nezvaničnim informacijama, Skupština treba lo da se nastavi u petak.

– Neformalno smo juče pričali da do srijede na zajedničkoj komisiji pogledamo amandmane, jer, prema nezvaničnoj najavi, nastavak sjednice bi bio u petak, što bi značilo da bi u četvrtak treba lo da ih utvrd imo i usvojimo i da postanu sastavni dio teksta zakona. Sve drugo bi nasuvelou kašnjenje, poručio je Konjević.

Cijene goriva su u martu porasle od 20 do preko 30 centi, a Crna Gora je jedina država koja nije ni smanjila akcize ni ograničila cijene goriva. Konstituenti i podržavaoci manjinske vlade mjesecimaunazad su optuživali čelnike DF-a i Demokrata za opstrukciju i blokadu parlamenta, jer nijesu htje li da zakažu sjednicu na kojoj bi se smanjile akcize na gorivo i PDV na osnovne životne namirnice. Sada, kada su dobili priliku da zakažu Skupštinu i formiraju vladu, partije koje vrše vlast su prvo imenovali predsjednikaSkupštine, pa izglasali Vladu, dok sa akcizama i PDV-om ne žure, iako ta pitanja najviše zanimaju građane i privredu.

Ako se usvoji smanjenje akciza narednog petka, pitanje je hoće li zakon stupiti na snagu do ponedjeljka, 9. maja kada nadležno ministarstvo treba da uradi obračun. Nove cijene goriva stupiće na snaguuutorak, 10. maja. Ukoliko se akcize smanje, cijene goriva biće niže 20 do 30 centi, u zavisnosti od konačne verzije zakona.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *