Kompanija Tesla u prvom kvartalu ostvarila rekordan profit od 3,3 milijarde dolara

Proizvođač električnih automobila Tesla ostvario je rekordno visoku dobit u prvom kvartalu ove godine, navodi se u izvještaju o finansijskim rezultatima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kompanija sa sjedištem u Texasu ostvarila je profit od 3,32 milijarde dolara u periodu januar-mart ove godine, saopšteno je.

Ovo je povećanje od 658 posto u odnosu na 438 miliona dolara prihoda u istom periodu prošle godine.

Kompanija je ostvarila ukupan prihod od skoro 18,8 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2022. godine, što je oko 81 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija je saopštila da se borila sa globalnim nedostatkom čipova, problemima u lancu snabdijevanja i nedavnom epidemijom COVID-19 koje opterećuju njeno fabričko poslovanje.

“Štaviše, cijene nekih sirovina su se višestruko povećale u posljednjih nekoliko mjeseci. Inflatorni uticaj na našu strukturu troškova doprinio je prilagođavanju cijena naših proizvoda, uprkos kontinuiranom fokusu na smanjenje troškova proizvodnje gdje je to moguće”, navodi se u saopštenju.

Tesla je u prvom kvartalu ove godine dostavila 310.000 vozila, a prošle godine u istom periodu je isporučeno 184.877 vozila. Cijena dionica Tesle porasla je za 7,25 posto u četvrtak ujutro.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.